Društvo

Niske plate građevinaca: U 450 KM uračunavaju i minuli i prekovremeni rad

Autor SRNA

Predsjednik Sindikata radnika građevinarstva i stambeno-komunalnih djelatnosti Republike Srpske Dragana Vrabičić izjavila je danas da su problemi radnika zaposlenih u ovim sektorima niske plate i pitanja u vezi sa socijalnim dijalogom.

Izvor: Mondo/ Goran Sivački

Vrabičićeva je rekla da je prosječna plata u komunalnom sektoru 785 KM, a u građevinskom 628 KM, dok prosječna plata u Republici Srpskoj iznosi 910 KM, a sindikalna potrošačka korpa ispod 1.900 KM.

"Problem predstavlja plata radnika sa srednjom stručnom spremom koja je, prema granskom kolektivnom ugovoru, dostigla 450 KM, odnosno visinu najniže plate u Srpskoj. Tu se još javlja problem zloupotrebe najniže plate od većeg broja poslodavaca, u čiji iznos od 450 KM uračunavaju i minuli i prekovremeni rad", rekla je Vrabičićeva novinarima u Banjaluci.

Nakon sastanka sa predstavnicima sindikalnih organizacija iz ove djelatnosti sa područja banjalučke regije, ona je rekla da su u značajnom broju komunalnih preduzeća, čiji su vlasnici lokalne zajednice, na rukovodeća mjesta postavljena podobna, a ne stručna lica.

"Imamo velike probleme u socijalnom dijalogu sa Udruženjem poslodavaca građevinarstva, sektora gdje nemamo ni potpisan kolektivni ugovor, jer to udruženje nije registrovano u Ministarstvu rada i boračko invalidske zaštite Srpske, niti ima utvrđenu reprezentativnost, pa i kada bi sa njima dogovorili kolektivni ugovor, on ne bi bio validan", naglasila je Vrabičićeva.

Prema njenim riječima, ovaj sindikat je Udruženju poslodavaca komunalne djelatnosti poslao zahtjev za pregovore o povećanju plata putem izmjene u granskom kolektivnom ugovoru platnih koeficijenata i najniže cijene rada.

Vrabičićeva je rekla da je o situaciji u građevinarstvu u sektorima građevinarstva i stambeno komunalnim djelatnostima razgovarano u svim regionalnim centrima, sa predstavnicima ukupno 88 sindikalnih organizacija, a uz ove, kao problem je naveden i odlazak radne snage, posebno u građevinarstvu.

Predsjednik Sindikalne organizacije Instituta za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Silvana Radulović rekla je da ova organizacija ne odustaje od ranije iznesenih zahtjeva koji se tiču izvršenja naplata svih potraživanja Instituta po osnovu obavljenih poslova, kao i izmirenja dugovanja za plate i neuplaćene doprinose radnicima.

Radulovićeva je ponovila da je u ovoj ustanovi teška situacija, kao i da direktor Stevan Jovanović, koji je ranije najavio da će podnijeti ostavku, prema nezvaničnim saznanjima Sindikata, to nije uradio, te da se "spominje stečajna reorganizacija Instituta".