Društvo

Vučjak pod snijegom, migranti odbili hranu i vodu

Autori mondo.ba Kliks

Komesarka za ljudska prava Savjeta Evrope Dunja Mijatović poručila je danas da se kamp Vučjak mora zatvoriti još danas jer su uslovi katastrofalni.

Izvor: mondo.ba

Mijatovićeva je u posjeti ovom kampu kod Bihaća gdje od jutros vlada dramatična situacija jer migranti odbijaju vodu i hranu u znak protesta zbog nehumanih uslova u kojima borave.

Pod težinom snijega koji je pao nekoliko šatora u kojima su boravili migranti su srušeni što je automatski značilo da su neki ostali i bez ovog hladnog krova nad glavom, javlja Kliks.

Kada je jutros stigla hrana u kamp, brzo je i vraćena jer su se migranti "odlučili za svojevrsni štrajk glađu dok im ne budu osigurani uslovi dostojni čovjeka."

Migranti poručuju da se sve teže nose sa hladnoćom i užasnim životnim uslovima te da su zabrinuti kako će preživjeti zimu ukoliko se veoma brzo ne osigura adekvatan životni prostor, a posebno za mnogobrojne žene i djecu.

U kampu Vučjak je prisutna i Jedinica za specijalnu podršku MUP-a Unsko-sanskog kantona, ali za sada nisu zabilježeni bilo kakvi incidenti.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić izjavio je u subotu da bi za dvadesetak dana trebalo da budu stvoreni kapaciteti za prihvat prvih migranata u kasarni Blažuj kod Sarajeva.

Tagovi