Društvo

BiH kupuje ''Black Hawk'' helikoptere od Amerikanaca

Autor mondo.ba

Bosna i Hercegovina nabavlja helikoptere od Sjedinjenih Američkih Država, a ugovor će zvanično biti potpisan sutra.

Izvor: MONDO/ Vedran Ševčuk

Ugovor će potpisati ministar odbrane u tehničkom mandatu Savjeta ministara, Marina Pendeš. Kako saznajemo, radi se o poznatim američkih helikopterima tipa ''Black Hawk.''

Potpisivanju ugovora o nabavci novih helikoptera prisustvovaće visoki zvaničnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, kao i ambasador SAD u Sarajevu Erik Nelson, saopšteno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Možda će vas zanimati

Potpisivanju će, kako se navodi, prethoditi sastanak ministarke Pendeš sa ambasadorom SAD u BiH. Ranije ove godine objavljeno je da će SAD donirati BiH dva helikoptera pod uslovom da BiH kupi još dvije letjelice.

ATV-u je tada potvrđeno da su sredstva u iznosu od 7,5 miliona KM osigurana su u budžetu MO i OS BiH za 2017. i 2018. godinu, a pet miliona američkih dolara je osigurano donacijom iz programa vojne pomoći vlade SAD.

Preostala sredstva za realizaciju nabavke helikoptera bi se osigurala iz budžeta MO BiH uz mogućnost dodatne donatorske pomoći vlade SAD-a za nabavu helikoptera, u cilju podrške realizaciji Plana modernizacije OS BiH. Helikopteri bi koštali oko 65 miliona maraka.

U sklopu dogovora biće organizovana obuka za pilote na akademiji u SAD. Ministarstvo odbrane BiH u oktobru je objavilo javni konkurs za školovanje kadeta na Vazduhoplovnoj vojnoj akademiji Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država (SAD), za školsku 2020/2021. godinu.

Isti aranžman sa Amerikancima napravila je i Hrvatska čija je Vlada na jučerašnjoj sjednici dala saglasnost Ministarstvu obrane za nabavku i opremanje Hrvatske vojske sa četiri helikoptera "UH-60M Black Hawk" - dva donirana i dva kupljena, ukupne vrijednosti 1,167 milijardu kuna, što će biti realizovano od 2021. do 2026. godine, u partnerstvu s Vladom SAD.

Hrvatskoj će SAD donirati dva helikoptera "Black Hawk" s pripadajućom opremom i dijelovima, a Hrvatska će od SAD-a kupiti još dva istovjetna helikoptera, a partnerstvom je obuhvaćena i obuka pilota.