Društvo

Komora doktora medicine: Apel medijima da poštuju novinarski kodeks

Izvor MONDO/Srna

Komora doktora medicine Republike Srpske apelovala je na medije da poštuju novinarski kodeks i da ne puštaju olako neprovjerene i netačne informacije.

Izvor: Guliver/GettyImagesPlus/iStock/Guschenkova

"Izričitim navođenjem imena ljekara putem medija, u trenutku kad njihova eventualna krivica još nije utvrđena, stigmatizuje se ljekarska profesija u cjelini te se nanosi nepopravljiva šteta ugledu prozvanih", saopštila je Komora.

U saopštenju se navodi da su ljekari u Srpskoj stručne i odgovorne osobe koje etično i profesionalno obavljaju svoj poziv, nesebično se dajući svojim pacijentima te ističe da pojedinačni slučajevi ne mogu biti opravdanje za diskreditaciju sveukupne ljekarske profesije.

Možda će vas zanimati

"Niko od nas ljekara ne želi da sakrije i zaštiti onog ko ne radi etično, odgovorno i profesionalno i prvi ćemo ustati protiv takvih, a od medija očekujemo da odgovorno i profesionalno obavljaju svoj posao, te da uvijek imaju zastupljene sve strane uključene u neki konkretan događaj", ističu u Komori.

Mediji su proteklih dana objavili da je uhapšen načelnik Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Darko Golić zbog sumnje da je počinio obljubu nad pacijentom.