Društvo

Pod nadzorom 210 osoba u RS, nema novih oboljelih

Autor mondo.ba

Dva pacijenta u Republici Srpskoj koji su zaraženi koronavirusom nemaju temperaturu i dobro se osjećaju, a smješteni su na klinici za Infektivne bolesti UKC RS u izolaciji.

Izvor: UKC RS za Mondo.ba

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS kazao je da je najbitnije da se svi pridržavaju svog djela zadataka i uputstava stručnih službi, kako bi sve prošlo u najboljem redu.

„Pridržavanje preporuka je jako važnokako bi sve proteklo u redu. Nema mjesta za stigmatizaciju bilo koga ko je obolio od ovog virusa“, upozorio je Šeranić.

Dodao je da je do sada testirano 58 osoba, te da su, kako je ranije rečeno, dvije bile pozitivne na koronavirus.

 Jela Aćimović, specijalista epidemiologije u Institutu za javno zdravstvo RS kazala je da se za ovu situaciju zdravstene ustanove u RS pripremaju još od januara.

„Nema novih slučajeva. Mnogo smo testova uradili i imamo 210 osoba u RS pod nadzorom .Osobe koje su boravile u zemljama koje smo ranije spominjali, treba da se jave nadležnom epidemiologu, te da poštuju mjere koje im on preporuči“, apelovala je Aćimovićeva.

Izvor: Srna/Milenko Šukalo

Zvjezdana Rajkovača, iz UKC RS kazala je da su dva pacijenta kod kojih je dokazan koronavirus smještena u Infektivnoj klinici UKC RS u izolaciji.

„Nemaju temperaturu i dobro se osjećaju, a mi raspolažemo sa dovoljnim kapacitetom i opremom, tako da smo spremni na sve“, istakla je Rajkovača.

Mirza Palo, iz Svjetske zdravstvene organizacije u BiHnaveo je da je zdravtsveni sistem RS aktivan i spremno reaguje još od pojave koronavirusa u Kini.

„SZO pruža podršku zdravstvenim ustanovama u RS, koje jako dobro reaguju na ovu situaciju“, rekao je Palo.

Podsjetimo, juče su otkriveni prvi slučajevi koronavirusa u RS, kada se ispostavilo da su na ovaj virus pozitivni muškarac iz Banjaluke koji je bio na privremenom radu u Italiji, kao i njegov sin.