Društvo

Ratko Mladić ide na operaciju: Rasprava o žalbama na presudu se odlaže

Autori mondo.rs Beta

Ratko Mladić (78) uskoro će biti podvrgnut operaciji "otklanjanja polipa na debelom crijevu", zbog čega je Apelaciono vijeće međunarodnog suda u Hagu odložilo usmenu raspravu o žalbama na prvostepenu presudu, saopštio je taj sud.

Izvor: MONDO/YouTube Screenshot

Rasprava je odložena do daljeg, odnosno dok se Mladić ne oporavi od operacije. Termin operacije je u objavljenoj odluci redigovan za javnost.

Apelaciono vijeće je odluku zasnovalo na izvještaju ljekara da je "operacija neophodna da bi se, sa 100 odsto tačnosti, uklonio veći polip", kao i "spriječilo da se benigni polip razvije u maligni". Sudije su citirale i konstataciju ljekara da je "važno veoma pažljivo planirati operaciju s obzirom na poznata pridružena oboljenja i njegovu (Mladićevu) relativnu slabost".

Haško tužilaštvo tražilo je da Apelaciono vijeće preispita ovu odluku, ali su sudije taj zahtjev odbile kao neosnovan.

Mladićeva odbrana prethodno je zahtijevala da rasprava o žalbama bude odložena za najmanje šest nedjelja, a da do tada medicinski vještaci utvrde da li je Mladić sposoban da učestvuje u procesu.

Odbrana se pozvala na ljekarske izvještaje o Mladićevim "spoznajnim (kognitivnim) poremećajima, predstojećoj operaciji, potencijalnom novom moždanom udaru (o kojem prethodno nije bilo izvještaja) i o drugim pitanjima bitnim za sposobnost generala Mladića da učestvuje u zasjedanjima suda".

Branioci Branko Lukić i Dragan Ivetić naglasili su da je, stoga, neophodno da o Mladićevoj sposobnosti da učestvuje u procesu bude održana rasprava pred Apelacionim vijećem sudskog Mehanizma na kojem bi mišljenje o tome dao "multidisciplinarni ljekarski tim".

Prije nego što se, u ljeto 2011, našao u pritvoru u Sheveningenu, general Mladić je, po nalazima ljekara, bio preživio tri moždana udara. Za vrijeme provedeno u pritvoru, bio je podvrgnut terapijama i manjim intervencijama, a jednom prilikom se u sudnici zahvalio sudu što mu je spasao život.

Odbrana je, tokom cijelog procesa, ukazivala da se Mladićevo zdravstveno stanje pogoršava i da postoji rizik od fatalnog moždanog udara. Izvještaji sudskih ljekara, s druge strane, govorili su da je Mladićevo zdravlje zadovoljavajuće i pod kontrolom, kao i da mu se pruža sva potrebna medicinska njega.

Prvostepenom presudom, Haški tribunal je 22. novembra 2017. Mladića, bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, osudio na doživotni zatvor, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici; progon Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Na tu presudu, žalbe su uložili Mladićevi branioci Branko Lukić i Dragan Ivetić, ali i tužioci.

Tagovi