Društvo

Zeljković: Građani da poštuju rješenje o izolaciji

Autor SRNA

Jako je bitno da građani BiH kojima na granici, u okviru mjera borbe protiv virusa korona, bude uručeno rješenje o 14-dnevnoj izolaciji ispoštuju tu proceduru.

Izvor: Vedran Ševčuk, MONDO

Ovo je istakao večeras vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković.

On je dodao da će to rješenje građanima BiH koji budu ulazili iz zemalja koje imaju potvrđene slučajeve zaraženih virusom korona izdavati inspektori na graničim prelazima.

"To nije karantin, već izolacija, znači pod nadzorom su 14 dana higijensko-epidemiološke službe pripadajućeg doma zdravlja", naglasio je Zeljković.

On je pojasnio da samoizolacija znači da kada građani uđu u BiH automatski idu u svoje domove i tamo ostaju 14 dana, a za to vrijeme njihovo zdravstveno stanje provjeravaće higijensko-epidemiološka služba sa inspektorima.

"Nažalost, nemamo toliko ljudi u higijensko-epidemiološkoj službi, ni inspektora, pa apelujemo na građane da striktno prate upustva, koja su jednostavna", rekao je Zeljković večeras za RTRS.

On je naveo da na besplatan broj 080050555 građani mogu da dobiju samo informacije o virusu korona, ne i za opšte stanje.

Prema njegovim riječima, u narednom periodu biće smanjen broj graničnih prelaza za putnički saobraćaj.

On je rekao da se epidemiološka situacija u Srpskoj nije promijenila od 18.00 časova, da ima 15 zaraženih koji su pod cjelodnevnim nadzorom odgovarajućeg medicinskog osoblja.

"Mi smo spremni na sve situacije koje nas mogu zadesiti, te scenarije razrađivali smo dva mjeseca i više, ugledamo se na kolege iz Kine, koji su nam danas dostavili određene informacije, koje će tokom vikenda biti razmotrene, da se pripremimo adekvatno", dodao je Zeljković.

On je naglasio da građani treba da ispoštuju sve smjernice koje izrađue Koordinaciono tijelo Srpske, ali i Institut za javno zdravstvo sa resornim ministarstvom.

Zeljković je dodao da su na današnjem sastanku u Doboju entitetskih premijera Radovana Viškovića i Fadila Novalić i predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije dobijene informacije oba entiteta, koje su objedinjene i usaglašene su mjere.