Društvo

UKC RS otvorio hiruršku salu za pacijente sa korona virusom (FOTO)

Autor SRNA

U Klinici za infektivne bolesti UKC-a Srpske počela je sa radom operaciona sala za akutno hirurško zbrinjavanje pacijenata sa virusom korona, a u njoj će biti obavljani i porođaji carskim rezom trudnica koje su pozitivne na ovaj virus.

Izvor: Srna/Ana Bencun

Generalni direktor UKC-a Srpske Vlado Đajić rekao je da je to samo još jedan dokaz da je rukovodstvo ove zdravstvene ustanove vrlo odgovorno i ozbiljno pristupilo problemu koji je izavao virus korona.

"Hirurška sala je prevashodno namijenjena za trudnice čija trudnoća treba da završi carskim rezom i koje su pozitivne na korona virus. U njoj mogu da se izvode i sve druge vrste operacija, od najjednostavnijih do najkomplikovanijih", rekao je Đajić novinarima u Banjaluci.

On je izrazio zadovoljstvo što je za vrlo kratko vrijeme sala za sastanke adaptirana u reprezentativnu hiruršku salu.

"Takođe smo uspjeli u kratkom roku od bolesničkih soba na ovoj klinici da napravimo intenzivne jedinice, tako što smo u njih montirali nekoliko novih respiratora, te smo obučili i kadar sa drugih klinika za rad sa potencijalnim pacijentima", rekao je Đajić.

On je podsjetio da je UKC Srpske prva u regionu na bivšoj klinici za plućne bolesti obezbijedila 115 kreveta za prihvat pacijenata pozitivnih na virus korona, te istakao da se radi i na osposobljavanju još dvije hirurške sale.

Đajić je napomenuo da se rukovodstvo trudi da održi normalno funkcionisanje ove zdravstvene ustanove, te da ni jedan vitalno ugroženi pacijent neće biti vraćen.

"Svi pacijenti koji ne zahtijevaju hitnu hiruršku intervenciju stavljeni su u red čekanja i biće obaviješteni kada će biti operisani", rekao je Đajić.

Izvor: Srna/Ana Bencun

Zamjenik generalnog direktora UKC-a Srpske Nenad Stevandić rekao je da rukovodstvo UKC-a Srpske čini sve napore da spremno odgovori na krizu uzrokovanu virusom korona, ali da to ništa neće vrijediti ukoliko građani budu neodgovorni.

"Od danas će svi pacijenti biti upoznati da od istinitosti podataka koje daju zavisi i njihovo liječenje, ali i njihov prekršajni ili krivični status", rekao je Stevandić.

On je napomenuo da nijedan ljekar niti medicinska sestra UKC-a Srpske nisu pozitivni na virus korona.

Načelnik Centra urgentne medicine UKC-a Srpske Dragan Rakanović rekao je da će ova hirurška sala sa četiri bolesničke sobe doprinijeti lakšem, bržem i sigurnijem zbrinjavanju visokosuspektnih i pozitivnih pacijenata na korona virus.

"Na taj način štitimo osoblje i druge pacinte koji dolaze u kontakt sa sličnim osobama", rekao je Rakanović.