Društvo

Baštovani pokrenuli inicijativu: "Motike u ruku da nahranimo Banjaluku"

Autori mondo.ba Dušan Volaš

Udruženje građana "Gradske bašte" pokrenulo je inicijativu "Motike u ruku da nahranimo Banjaluku" kako bi promijeniti način razmišljanja svih ljudi i podržali sve one koji proizvode hranu, a posebno našeg čovjeka na selu.

Ilustracija
Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Iako su u protekle dvije godine radili na formiranju gradske bašte u Banjaluci, prvoj u BiH, te za navedeno vrijeme uspjeli kod građana probuditi potrebu i ljubav prema baštovanstvu, zbog posljedica pojave koronavirusa javila se potreba za dodatnom proizvodnjom hrane.

"Situacija koju trenutno imamo u cijelom svijetu nas navodi da skrenemo pažnju javnosti za potrebom proizvodnje vlastite hrane. 'Kupujmo domaće' sada treba dopuniti i sa 'Proizvedi domaće'. To ne treba da bude floskula, već cilj našeg društva u budućnosti", poručuju iz UG "Gradske bašte".

Svima onima koji iz bilo kog razloga nisu u mogućnosti da proizvode vlastitu hranu upućen je apel da kupuju domaću i na taj način doprinesu razvijanju ove priče.

"Statistike pokazuju da 90 odsto hrane uvozimo. Kada se prekine uvoz, šta onda? A zemlje imamo na sve strane - ovo nam je opomena. Da li ćemo izvući pouku iz ove opomene, na koji način će se razvijati ova priča, zavisi samo od nas", istakli su iz UG "Gradske bašte".