Društvo

EU donirala BiH 40 hiljada jedinica za kontrolu testova na koronu

Autor SRNA

EU donirala je danas BiH 40.000 jedinica materijala za kontrolu testova na virus korona.

Izvor: Tanjug/AP Photo/Lynne Sladky

Visoko kvalitetni materijal za kontrolu testova na novi virus isporučen je Zavodu za javno zdravstvo Republike Srpske u Banjaluci i Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, a cilj je kalibracija opreme za testiranje na virus kako bi se povećala pouzdanost testiranja, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

"Testove su razvili naučnici iz EU u zajedničkom istraživačkom centru u Belgiji. Veliko mi je zadovoljstvo što smo bili u mogućnosti obezbijediti 40.000 komada ovih testova za BiH", rekao je šef Delegacije EU u BiH Johan Zatler.

On je naglasio važnost saradnje, solidarnosti i podrške u ovim teškim vremenima za sve, a posebno za medicinske radnike koji su na prvoj liniji borbe.

Zatler je rekao da se ovaj materijal isporučuje širom EU, a da je nakon zahtjeva za pomoć, EU odlučila donirati kontrolni materijal BiH i drugim partnerima na zapadnom Balkanu.

EU izdvojila je 80,5 miliona evra bespovratnih sredstava za pomoć BiH u borbi protiv virusa korona, od čega je sedam miliona usmjereno za hitne medicinske potrebe, navodi se u saopštenju.

Tagovi