Društvo

UKC RS: Otkazane sve operacije osim onih koje su hitne

Autori mondo.ba Bojana Živanić

Sva hitna stanja se u Univerzitetskom kliničkom centru zbrinjavaju odmah po prijemu, dok su sve elektivne operacije (operacije koje su zakazane, ali nisu hitne) otkazane nedugo nakon proglašenja pandemije koronavirusa.

Izvor: MONDO/Vesna Kerkez

Istakli su ovo u UKC RS odgovarajući na naše pitanje, da li su neke klinike ove zdravstvene ustanove ograničile rad.

„U namjerama spriječavanja širenja virusa među populacijom osjetljivih pacijenata i radnog osoblja ustanove nedugo nakon proglašenja pandemije donesena je odluka o otkazivanju svih elektivnih operacija, dok se sva hitna stanja zbrinjavaju odmah po prijemu“, kazali su u UKC RS.

Takođe su na naše pitanje da li postoje ograničenja u zbrinjavanju onkoloških pacijenata,  u UKC RS istakli da oni dobijaju terapiju bez odlaganja i to prema ustaljenoj proceduri, odnosno prema uobičajenom rasporedu koji zahtijeva dijagnoza i potrebna terapija.

„Trenutno, kao što je poznato javnosti, svijet pa tako i region zahvaćeni su pandemijom izazvanom novim korona virusom koji izaziva bolest Covid-19. U skladu sa protokolima Svjetske zdravstvene organizacije i resornog ministarstva zdravlja i socijalne zaštite u Vladi Republike Srpske, UKC RS provodi procedure u liječenju osoba oboljelih od Covid- 19. Između ostalog to podrazumijeva i drugačiji način organizacije našeg rada, ali svi pacijenti čije to zdravstveno stanje zahtijeva dobijaju adekvatnu zdravstvenu zaštitu“, dodali su u UKC u RS.

Bitno je napomenuti i da većina ambulanti u  Zavodu  za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju „Dr Miroslav Zotović“, takođe ne radi, te da bi, kako saznajemo, sa radom trebao početi 11. maja.