Društvo

Zdrave građane greškom dovezli među zaražene, Šeranić se izvinio

Autori mondo.ba Agencije

Šestoro građana RS, koji su u nedjelju pod pratnjom policije doputovali u Banjaluku kako bi bili smješteni u karantin u Đačkom domu, greškom su prebačeni među pacijente zaražene korona virusom koji su smješteni u Studentskom centru ''Nikola Tesla.''

Ilustracija
Izvor: Vedran Ševčuk /MONDO

Ministar Alen Šeranić kazao je jutros da je upoznat s ovim slučajem i pojasnio da je od njih šestoro samo jedno došlo u opasnost tako što je kratko boravilo u Studentskom domu "Nikola Tesla", a ostali su bili kratko samo u prizemlju.

On je dodao da je greška brzo uočena i da su svi zatim prebačeni u izolaciju u Centru "Zaštiti me", gdje su preduzete sve neophodne mjere da se zaštite. 

Šeranić kaže da zdravstveni podaci koje je dobio pokazuju da je jedno od ovih šest lica ušlo u takozvanu crvenu zonu Studentskog centra, a ostali su se zadržali u prizemlju pošto su trebali biti podvrgnuti zdravstvenom pregledu.

"Vrlo brzo, nakon pet do deset minuta, uvidjeli su da je došlo do greške, tako da su ta lica prebačena u lokalni karantin u Centru `Zaštiti me`“, naglasio je Šeranić.

On je dodao da je o propustu obaviješten juče i da je odmah nakon toga zatražio izvještaj od zdravstvenih službi.

Šeranić je rekao da očekuje da svako u lancu preuzme svoj dio odgovornosti kada je riječ o propustu.

Izrazivši žaljenje zbog ovog propusta, Šeranić se izvinio licima koja su se našla u studentskom centru umjesto u lokalnom karantinu, kao i njihovim porodicama.

"Razumljivo, ovi građani su uznemireni, pa im je, između ostalog, obezbijeđena i psihološka podrška", kazao je ministar Šeranić.

"Ta lica su ubrzo prebačena u karantin u Centru `Zaštiti me` i smještena su u pojedinačne sobe. Neće biti smještanja drugih lica u lokalni karantin u Centru `Zaštiti me`. Dakle, ova lica se ne nalaze u Đačkom domu, gdje su ostali upućeni u lokalni karantin. Odmah su pregledana, epidemiolog je uzeo epidemiološku anamnezu, a dezinfikovana je njihova odjeća, obuća i stvari koje su ušle u prostor Studentskog centra", rekao je Šeranić.

Oni će za tri dana biti testirani.

U paviljonima jedan i dva Studentskog centra "Nikola Tesla" u Banjaluci od prošlog mjeseca nalazi se karantin za lica pozitivna na virus korona.