Društvo

Smrt trudnice: Ministarstvo zdravlja RS formiralo komisiju za nadzor u UKC

Autor MONDO/B.S.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS je po zahtjevu pravnog zastupnika porodice preminule trudnice iz Banjaluke Ilijane Manojlović (39) formiralo komisiju za vanredni stručni nadzor u Univerzitetsko- kliničkom centru (UKC RS).

Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

"Кomisija je, po obavljenom stručnom nadzoru, dužna da podnese izvještaj ministarstvu o nađenom stanju i prijedlog mjera koje treba preduzeti ukoliko se utvrde nepravilnosti. Кomisija će nadzor započeti 4. maja 2020. godine, a završiti najkasnije u roku od 30 dana," saopšteno je danas iz Ministarstva zdravlja RS.

Ilijana Manojlović (39) je preminula u petom mjesecu trudnoće 18. aprila ove godine u UKC RS u Banjaluci, a dan ranije je preminula i njena beba. Ona je neposredno prije tragičnog ishoda, u UKC radila postupak amniocenteze.

Obdukcija tijela koja je obavljena u Zavodu za sudsku medicinu RS utvrdila je da je smrt trudnice nastupila zbog infekcije, odnosno sepse.

Iz Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka (OJT) su prije nekoliko dana saopštili da su formirali predmet, te da će on biti prioritet u njihovom radu, kao i da će utvrditi postoje li propusti ljekara i da li će otvoriti istragu.

U OJT Banjaluka su ranije potvrdili i da su od Policijske uprave Banjaluka zaprimili medicinsku dokumentaciju izuzetu iz Univerzitetskog kliničkog centra RS, a po naredbi dežurnog tužioca Okružnog javnog tužilaštva i to od trenutka prijema u bolnicu trudnice Manojlović do njene smrti.