Društvo

Tuzlanski kanton: Sve osobe oporavljene od korone, ugašeno osam klastera

Autor SRNA

Svih osam klastera u Tuzlanskom kantonu je ugašeno, a oporavile su se i sve zaražene osobe, rekla je kantonalni ministar zdravstva Dajana Čolić.

Izvor: Tanjug/AP Photo/Lynne Sladky

Oporavilo se 80 osoba, a zabilježena su i dva smrtna ishoda. Riječ je o ženama koje su bile smještene u Centru za srce i imale su teško kardiohiruško oboljenje uz osnovne komorbiditete.

Posljednja osoba koja je bila zaražena koronavirusom iz klastera Centar za srce, na dva retestiranja je bila negativna, čime se smatra oporavljenom.

Čolićeva je istakla da je u jednom trenutku situacija izgledala beznadežno jer su pozitivni na virus bili zdravstveni radnici u Centru za srce i u Univerzitetskom kliničkom centru.

"Sreća je da nismo imali mnogo teških slučajeva, radilo se o srednje teškim, a nikoga nismo imali priključenog na respirator", navela je Čolićeva za portal "Kliks".

Čolićeva je naglasila da ni u kojem slučaju nije vrijeme za opuštanje, te dodala da su i dalje na snazi naredbe o nošenju zaštitne opreme.

U Tuzlanskom kantonu već 20 dana nije zabilježen nijedan novi slučaj zaraze virusom korona, ali će biti nastavljeno testiranje širih grupa gdje postoji epidemiološki rizik od eventualnog "sakrivanja" pozitivnog pacijenta.