Društvo

Kraj zabrana u RS: Od 11. maja rade kafići, teretane, frizeri...

Autori mondo.ba Brankica Spasenić

Predsjednik Vlade RS Radovan Višković najavio da će uskoro biti ukinute mnoge zabrane u Srpskoj i da će praktično sve djelatnosti početi sa radom.

Izvor: Vlada Republike Srpske

"Od 11. maja biće dozvoljen rad, uz poštivanje propisanih mjera, frizerskih i kozmetičkih salona, kafića, roštiljnica, javnog prevoza lica na područnim i republičkim autobuskim linijama, ustanova predškolskog obrazovanja, privatnih stomatoloških ordinacija, fitnes-centara, auto-škola, restorana, priređivača igara na sreću i teretana na otvorenom", rekao je Višković novinarima nakon sjednice Republičkog štaba za vanredne situacije.

Kazao je da će svi morati poštovati određene mjere.

"Može se postaviti pitanje šta je još ostalo? Ostali su hoteli, hosteli, bioskopi, pozorišta, igraonice i škole. Za takve aktivnosti struka još nije dala saglasnost da počnu s aktivnostima. Zadužena su dva ministarstva da skupa sa ugostiteljima i sa zanatsko-preduzetničkom komorom RS i Institutom za javno zdravstvo organizuju sastanke, gdje će biti bliže objašnjenje procedure i otklonjene sve dileme za neometan početak rada svih ovih privrednih aktivnosti," kazao je Višković.

Na pitanje kako je došlo do relaksacije mjera, kada raste broj oboljelih, on je rekao da je saglasnost dala struka.

"Tačno da je u prethodnih par dana bio određeni skok, ali već po današnjem izvještaju, to je znatno išlo na dole. Radili smo preventivne trijaže u ustanovama za koje smo smatrali da su potencijalno zanimljive u vezi korona virusa. Išli smo u zdravstvene ustanove, domove za stare…Od jučerašnjih 69 slučajeva, više od polovine se odnosilo na dom za stare u Dervetni i bolnicu u Doboju," kazao je Višković.