Društvo

Uhapšen zbog prijetnji urednici portala eTrafika

Autori mondo.ba Dragana Božić

Policija je uhapsila Gorana Živanovića iz Bratunca zbog sumnje da je prijetio novinarki portala “eTrafika” Vanji Stokić.

Izvor: Guliver/getty images/ iStock / Getty Images Plus/choochart choochaikupt

“Policijski službenici PU Banjaluka u saradnji sa PU Zvornik, 24. maja oko pola časa poslije ponoći identifikovali su i uhapsili G.Ž. zbog osnova sumnje da je počinio krivično djelo „Ugrožavanje sigurnosti“, saopšteno je iz Policijske uprave Banjaluka.

Iz PU Banjaluka navode da je oštećena slučaj prijavila 23. maja nadležnoj policijskoj stanici. U prijavi se navodilo da je putem društvene mreže Fejsbuk dobila prijetnje po život i tijelo. Navedene prijetnje su kod oštećene izazvale osjećaj straha i uznemirenosti.

O svemu je obavješten dežurni tužilac, koji se izjasnio da se radi o gore navedenom krivičnom djelu, te da se protiv G.Ž. dostavi izvještaj u redovnoj proceduri.

Podsjećamo, urednici portala eTrafika.net Vanji Stokić su upućene prijetnje smrću zbog objave na društvenim mrežama, odnosno fotografije na kojoj je ona sa dva migranta.

Stokićeva je juče na portalu koji uređuje objavila da je prilikom prijave prijetnji u CJB Banjaluka nisu shvatili ozbiljno, te da joj je rečeno da se vrati u ponedjeljak.

Nakon današnjeg hapšenja, Stokićeva kaže da joj je drago što su ipak reagovali i priveli ga. Kako je rekla za Mondo, i dalje je jako uznemirena.

“Laknulo mi je što se ispostavilo da se nalazi u Bratuncu, a ne u Banjaluci, iako sam i dalje jako uznemirena. Sa druge strane, strašno me ljuti što je bilo neophodno da se ja dva puna dana nerviram, strijepim za svoju sigurnost, zabrinjavam svoju porodicu i prijatelje, galamim preko medija i društvenih mreža, samo da bi neko u policiji uzeo moju izjavu”, rekla je Stokićeva I dodala da je to stvarno poražavajuće.

Kako je naglasila, ona je u ipak u povoljnijem položaju od ostalih građana, jer ima pristup medijima.

“Ja imam pristup medijima, imam kolege koji su uvijek tu za mene, zapravo imam čitav sistem podrške, koji će zvanični sistem da tjera na rad. Šta sa ljudima koji nemaju sve to? Uvjerena sam da su tog čovjeka priveli samo zato što sam ja novinarka i zato što sam sve javno objavila”, priča Stokićeva.

Navodi da o ovom slučaju nije pisala ni na portalu ni na društvenim mrežama sve dok policija nije podbacila.

“Kad sam vidjela da sistem ne funkcioniše čak ni toliko da uzmu izjavu od mene, morala sam da koristim druga sredstva. Njih je zapravo ta buka u javnosti natjerala da rade svoj posao i to je žalosno”, zaključila je.