Korona u Srpskoj

Epidemiolozi: U RS povećan broj zaraženih među mlađim stanovništvom

Autor mondo.ba

U Republici Srpskoj u posljednja 24 časa registrovano je 16 novih slučajeva virusa korona i dva smrtna slučaja.

Izvor: Željko Svitlica/mondo.ba

Jedna od preminulih osoba imala je 41 godinu. Testirana su 134 uzoraka, rekla je epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske Јela Aćimović.

Aćimovićeva je navela da je po pet osoba iz Banjaluke i Istočne Ilidže, tri iz Sokoca, dvije iz Šamca i jedna iz Istočnog Novog Sarajeva.

Pročitajte i ovo

Prema njenim riječima, u Srpskoj je do sada zaraženo 2.609 osoba, a oporavilo se 1.380.

Aćimovićeva je na konferenciji za novinare u Banjaluci istakla da se u posljednje vrijeme bilježi porast broja zaraženih što je posljedica nepoštovanja mjera i apelovala da su zaštitne maske i držanje socijalne distance neophodna zaštita od zaraze.

"Nema lijeka za virus korona, nema vakcine i s toga su neophodne mjere nošenje maski, distanca, lina higijena i provjetravanje prostorija", naglasila je Aćimovićeva.

Aćimoviće ja napomenula da je primijećen porast oboljelih među mlađim osoba, a da je u ovom momentu je 57 odsto oboljelih među kategorijom radno sposobnog stanovništva.

"Upravo to nas je dovelo do toga da i ova starosna grupa ima teže oblike bolesti i da nažalost imamo i smrtne slučajeve u ovoj grupi," kaže Aćimovićeva,.

Upozorila je da svako okupljanje većeg broja ljudi vodi u veliki rizik i jedna zaražena osoba je dovoljna da zarazi ostale. 

''Život može ići dalje ukoliko se poštuju mjere koje su na snazi,'' rekla je dr Aćimović.