Šta to znači za nas?

Evropa odobrila lijek za teško oboljele od korone, da li će ga biti u BiH?

Autor Maja Gašić

Kako kažu, odluka Evropske komisije važeća je za sve države članice Evropske unije.

Izvor: Tanjug/AP Photo/Christophe Ena

Prije svega tri dana, Evropska komisija dala je uslovnu dozvolu za stavljanje u promet lijeka Remdesivir, koji je postao prvi medikament za liječenje kovid-19 sa dozvolom na nivou Evropske unije, a sada ponovo stižu ohrabrujuće vijesti.

Evropska komisija odobrila je stavljanje u promet lijeka Vekluri, prvog lijeka za liječenje kovida-19 kod odraslih osoba i adolescenata starijih od 12 godina s zapaljenjem pluća čije liječenje zahtijeva primjenu dodatnog kiseonika, piše Večernji list pozivajući se na hrvatsku Agenciju za lijekove i medicinske proizvode HALMED.

Vekluri, čija je aktivna supstanca remdesivir, je prvi lijek protiv bolesti kovid-19 za koji je podnesen zahtjev za davanje odobrenja u Evropskoj uniji. Ocjena podataka ovog lijeka započeta je 30. aprila 2020. godine i sprovedena je u skraćenom vremenskom roku.

Ocjenom ovog lijeka bili su obuhvaćeni podaci o kvalitetu i proizvodnji, neklinički podaci i preliminarni klinički podaci, kao i prateći podaci o sigurnosti primjene iz programa milosrdnog davanja lijeka, navodi HALMED.

Odluka Evropske komisije važeća je za sve države članice Evropske unije.