Afera zbog žurke na Ukrini

Ministarstvo istražuje Mektićev ''pjena party''

Autor mondo.ba

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH i bivši ministar bezbjednosti BiH, Dragan Mektić, objavio je juče snimak na kojem se vidi kako se kupa na rijeci Ukrini koja je prekrivena bijelom pjenom. Nadležno ministarstvo pokrenulo istragu.

Izvor: MONDO/ Vedran Ševčuk

Očigledno, na mjesto na kojem je snimak nastao organizovan je tzv. "pjena party", popularna vrsta zabave na našim rijekama tokom koje se u vodotok pušta pjena bijele boje iz ''topa'' specijalno napravljenog za to.

Povodom jučerašnjeg snimka reagovalo je ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske koje je, kako se navodi, zatražilo "od Inspektorata Republike Srpske da ispita slučaj upotrebe hemijskih sredstava u prirodnim vodotocima, što je zabilježeno proteklog vikenda na rijeci Ukrini od neodgovornih pojedinaca."

"Ministarstvo je zatražilo od Inspektorata Republike Srpske da se istraži i ispita ovaj slučaj, koji je privukao i pažnju medija, a u kojem je na osnovu do sada prikupljenih podataka utvrđeno da je pjena koja je korištena u rijeci Ukrini nastala iz topa za generator pjene", saopšteno je iz resornog ministarstva.

U saopštenju se navodi da je preduzeće "Vode Srpske" već naložilo da bude uzet uzorak vode za hemijsku analizu.

"Neshvatljivo je i nedopustivo da se u svrhu zabave u rijeku ispuštaju hemikalije, a Ministarstvo će do kraja insistirati da se utvrde sve okolnosti i kazne počinioci ovakvog zagađenja rijeka", dodaje se u saopštenju.

Pročitajte i ovo

Iz Ministarstva upozoravaju da je upotreba hemikalija pogubna za biljni i životinjski svijet rijeka, te najoštrije osuđuju ovaj slučaj.

"Posebno je specifično što se to dogodilo na rijeci Ukrini, koja je jedinstvena i po specifičnom fenomenu 'cvjetanja rijeke', odnosno 'ukrinskom vodenom cvijetu', koje izaziva jedna vrsta bijelog leptira", navodi se u saopštenju.

Ista pjena nedavno plutala Vrbasom

Kako smo već napisali, ''pjena party'' je popularan način zabave koji se često organizuje na bazenima, ali i na rijekama u BiH i nije jasno kako je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede tek sada reagovalo.

Jedan ''pjena party'' dogodio se i u Banjaluci početkom jula, kada su građani prijavili da rijekom pluta pjena nepoznatog porijekla.

Banjalučki "Vodovod'' je tada uzeo uzorke vode za analizu, a laboratorijskim ispitivanjima je potvrđeno "da nije došlo do degradacije kvaliteta sirove vode rijeke Vrbas na vodozahvatu Novoselija".

''Laboratorijski rezultati su pokazali da nema promjena u vrijednostima parametara kvaliteta vode za piće i da je voda za piće zdravstveno bezbjedna i odgovara normama Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti vode namijenjene za ljudsku potrošnju (Službeni glasnik RS, br. 88/17)," objavio je ''Vodovod.''

Objašnjeno je da "prisustvo ovakve vrste materija ne ugrožava rad postrojenja za prečišćavanje vode na vodozahvatu Novoselija. Takođe, nije prouzrokovalo ni promjenu u režimu rada postrojenja na kojem je zastupljena tehnologija koja je projektovana da uspješno savladava i prerađuje sirovu vodu u vodu za piće kvaliteta zahtijevanog Pravilnikom."