Društvo

Savčić: Borci će tek da kažu šta misle o "stvaraocima"

Autori mondo.ba Glas Srpske

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić uvjeren je da se borci neće saglasiti sa inicijativom Asocijacije "Stvaraoci Republike Srpske" za izmjene Zakona o pravima boraca, vojnih invalida i porodica poginulih boraca odbrambeno-otadžbinskog rata.

Izvor: Ljerka Bjelica/Srna

Savčić je istakao da je BORS svim opštinskim boračkim organizacijama poslao inicijativu da se o njoj izjasne.

"Vjerujem da ćemo vrlo brzo od njih dobiti odgovor i tada će BORS izaći sa zvaničnim stavom, ali uvjeren sam da se borci neće saglasiti sa inicijativom", rekao je Savčić za "Glas Srpske".

On je objasnio da je inicijativom predviđeno da se u zakon uvodi posebna kategorija pod nazivom "aktivni učesnici u stvaranju /osnivanju/ Republike Srpske", koji bi imali ista prava kao i boračke kategorije.

Savčić je naveo da bi, prema inicijativi, status stvaraoca trebalo da dobiju svi koji nisu bili borci.

"Dakle, poslanici, članovi radnih tijela Narodne skupštine, stručna lica za pripremu i sprovođenje akata Skupštine, sudije sudova, članovi Predsjedništva Srpske, Vlade, ministri i njihovi zamjenici, sva izabrana i imenovana lica, odbornici u lokalnim parlamentima, članovi kriznih štabova i organa autonomnih oblasti", naveo je Savčić.

On je istakao da bi status trebalo da dobiju i članovi organa političkih stranaka koje su učestvovale u osnivanju Skupštine srpskog naroda i na kraju svi zaposleni u javnim ustanovama zdravstva, obrazovanja, informisanja i humanitarnim organizacijama koje su osnovale Republika Srpska ili lokalna zajednica.

Komentarišući izjavu predsjednika Asocijacije "Stvaraoci Republike Srpske" Momčila Krajišnika da bi poslanici prvog saziva za pet i po godina, koliko nisu primali platu, trebalo da prime valorizovanu naknadu na osnovu poređenja sa platom današnjih poslanika, Savčić je rekao da bi to otvorilo niz problema.

Savčić je dodao da ga ovih dana veliki broj boraca pita kada će oni naplatiti svoje.

Stranke koje participiraju u Narodnoj skupštini Srpske su u utorak, 21. jula, na Palama potpisale Izjavu o podršci inicijativi za rješavanje pitanja stvaralaca Republike Srpske, odnosno o isplati valorizovane naknade za ratni period za poslanike u prvom sazivu Narodne skupštine, tri člana Predsjedništva i članove Vlade Republike Srpske.