Društvo

Za požare u USK mještani okrivljuju migrante

Autori mondo.ba Siniša Stanić

Tokom proteklog vikenda na području Unsko-sanskog kantona zabilježena su četiri požara, od kojih tri u Velikoj Kladuši i jedan u Ključu, a pretpostavlja se da su požare izazvali migranti.

Izvor: Guliver/Getty Images/Thinkstock

Na području Velike Kladuše gorjeli su lovačka kuća u naselju Glinica i napuštene proizvodne hale "Agrokomerca" u naselju Polje, dok je u ključkom selu Velagići požar zahvatio jednu napuštenu kuću, prenose "Nezavisne novine".

Veća materijalna šteta u svim ovim slučajevima spriječena je pravovremenom intervencijom vatrogasaca, a počinioci nisu otkriveni.

Prema izjavama mještana, u svim tim objektima primjećen je boravak migranata, a u policiji ističu da  povećanjem njihovog broja na području Unsko-sanskog kantona raste i broj provala.

Oni navode da su takvi incidenti dosta česti u posljednjih nekoliko mjeseci i da migranti biraju napuštene i kuće bez nadzora kako bi boravili u njima. Tom prilikom, kako ističu, oni često lože vatru kako bi se ugrijali ili pripremili sebi nešto za jelo, upotrebljavajući različite zapaljive supstance, usljed čega dolazi do izbijanja požara.

Osim provala, rapidno raste i broj drugih krivičnih djela čiji su počinioci ilegalni strani državljani, zbog čega građani osjećaju sve veći strah za sopstvenu i bezbjednost svoje imovine.

"U prvih šest mjeseci ove godine zabilježili smo 35 krivičnih djela čiji su počinioci migranti i preko 500 različitih incidentnih situacija u kojima su oni bili glavni akteri. Kada je riječ o krivičnim djelima, imamo jedno ubistvo, dva pokušaja ubistva, nanošenje teških tjelesnih povreda, razbojništva, krađe i provale, a imamo i krivično djelo silovanje. U posljednje vrijeme od svih intervencija policije oko devedeset odsto se odnosi na migrante", naveo je Ale Šiljdedić, portparol policije USK-a.

RUŽNIĆ: VIŠE MIGRANATA NA ULICAMA, NEGO U SMJEŠTIMA

Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić rekao je da na području ovog kantona ima oko 7.200 migranata, od kojih je 3.500 u smještajnim kapacitetima, a 3.700 luta ulicama.

On je, nakon sjednice Vlade Federacije BiH (FBiH) sa premijerima kantona, istakao da je potrebno ponovo uvesti naredbu o zabrani kretanja migranata na području FBiH i njihov prevoz javnim sredstvima saobraćaja.

"Svakom se krizom može upravljati, pa i ovom migrantskom, tako što moramo uspostaviti koordinaciju svih učesnika u procesu", rekao je Ružnić za "N1".

On je podsjetio da je od 2019. godine na području kantona došlo 49.000 migranata, a zimu je dočekalo 3.500, kojih i danas ima u smještajnim kapacitetima.

Prema njegovim riječima, u prvih šest mjeseci u Unsko-sanskom kantonu došlo je više od 23.000 migranata.

(MONDO/Agencije)

Tagovi