Sarajevo

Sindikat poručio: Nastava neće početi dok se ne obezbijede uslovi

Autor SRNA

Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja nauke i kulture Kantona Sarajevo poručio je da nastava u novoj školskoj godini neće početi, ako se za to ne obezbijede uslovi.

Backpack of school child with face mask and sanitizer. Student safety after coronavirus pandemic. Virus and disease prevention for kids. Back to school and kindergarten after covid-19 outbreak.
Izvor: iStock / Getty Images Plus

Iz Sindikata su istakli da će učenici i nastavnici biti izloženi povećanom riziku, prvenstveno zbog neposredne međusobne komunikacije u školama, te su pojasnili kako je potrebno obezbijediti neophodne sanitarne i higijenske mjere.

Potrebno je, naveli su, okrečiti školske učionice, izvršiti detaljnu dezinfekciju školskih prostora i opreme, obezbijediti sredstva za dezinfekciju za svakodnevnu upotrebu učenicima i radnicima, ali i neophodnu zaštitnu opremu, te uspostaviti i redovnu saradnju sa domovima zdravlja.

Iz Sindikata su naglasili da kantonalno Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih mora donijeti konačnu odluku kako će se odvijati nastava u novoj školskoj godini, a da se prilikom donošenja odluke moraju razmotriti preporuke kantonalnog Kriznog štaba, te mišljenja Prosvjetno-pedagoškog zavoda, Savjeta roditelja, stav Aktiva direktora srednjih škola, a onda i mišljenje Sindikata.

Ukazali su i na nedostatke on-lajn nastave sa kojima su se susretali u prethodnoj školskoj godini, te dodali da im nije jasan metod "kombinovani model".