Društvo

Danas sunčano, temperatura do 32 stepena

Autor Srna/MONDO

U BiH danas će biti sunčano, uz najvišu temperaturu vazduha do 32 stepena Celzijusova.

Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Jutro pretežno vedro, uz malu do umjerenu oblačnost, ponegdje sa maglom oko rijeka i po kotlinama, a tokom dana sunčano, uz malu dnevnu oblačnost, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Najviša dnevna temperatura vazduha od 25 do 29, na jugu i sjeveru do 32, na planinama od 22 stepena Celzijusova.

Vjetar slab do umjeren, istočnog smjera, podaci su Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

STANJE NA PUTEVIMA

Na dionici magistralnog puta Brčko-Bijeljina od kružnog toka "Ilićka" do table grada "Brčko", od danas do 30. avgusta saobraćaj će biti obustavljan radi asfaltiranja, a za vrijeme obustave alternativni putni pravac je obilaznica oko Brčkog, saopšteno je iz Auto-moto saveza.
Obustava saobraćaja planirana je od 8.00 do 18.00 časova.

Saobraćaj se na većini ostalih puteva u Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/ odvija bez zastoja i posebnih ograničenja, a ponegdje u kotlinama i uz riječene tokove kao i u višim predjelima vozači se upozoravaju na smanjenu vidljivost zbog jutarnje magle.

Saobraćaj je do kraja ovog mjeseca zbog radova obustavljen na regionalnom putu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad u mjestu Bjelajce. Za vrijeme obustave alternativni pravci su Kola-Stričići-Čađavica-Mrkonjić Grad i Crna Rijeka-Jajce-Mrkonjić Grad.

Na magistralnom putu LJubinje-Trebinje, skretanje za Ravno, svakim danom osim nedjelje saobraćaj se obustavlja od 8.00 do 14.00 časova. Za vrijeme obustave vozila se preusmjeravaju na put Stolac-Do-Berkovići-Krivača-Bileća-Trebinje.

Na relacijama puteva Ledenice-Crkvine-granični prelaz Šamac i Karuše-Gganični prelaz Brod kretaće se vangabaritni teret u pratnji, pa se vozači mole da opreznije voze i poštuju uputstva lica iz pratnje.

U toku su radovi na rekonstrukciji regionalnog puta Tedin Han-Križ, zbog čega je izmijenjen režim u odvijanju saobraćaja.

U toku su radovi na izgradnji pješačke staze na dionici magistralnog puta Šamac jedan-Grebnice u mjestu Tišina zbog čega je izmijenjen režim u odvijanju saobraćaja.

Zbog izvođenja radova na postavljanju inteligentnih transportnih sistema izmijenjen je režim saobraćaja na auto-putu Gradiška-Banjaluka. Za vrijeme izvođenja radova saobraćaj je regulisan privremenom saobraćajnom signalizacijom.

Na magistralnom putu u Vlasenici izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja za vrijeme izvođenja radova na izgradnji poslovnog objekta, pa se vozačima skreće pažnja da voze opreznije i sporije, te da poštuju privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

U toku su radovi na modernizaciji sistema javne rasvjete u gradu Prijedoru na magistalnim putevima MI 108 i MI 501 i regionalnim putevima RI 1104 i RII 1502. /Radovi su planirani do 31. decembra/

Zbog radova na izgradnji tercijarne vodovodne mreže sa kućnim priključcima naselja vezanih za sistem vodosnabdijevanja Crno Vrelo, na području grada Prijedora, doći će do izmjene u režimu saobraćaja na reg. putu RII 1501 (stara oznaka R 405a) Lamovita-Stari Majdan. Radovi su predviđeni do 12 septembra.

Zbog deminerskih radova na magistralnom putu Pelagićevo-Gradačac, mjesto Turić Prosjek, aktuelne su povremene obustave saobraćaja od 8.05 do 15.05 časova.

U toku su radovi i na izgradnji mini hidroelektrane, zbog čega je izmijenjen saobraćaj na magistralnom putu, dionica Kotor Varoš-Obodnik.

U toku su radovi na sanaciji klizišta na regionalnom putu Kotor Varoš-Kneževo, u mjestu Živinice i radnim danima od 7.00 do 17.00 časova dolazi do povremene obustave saobraćaja u trajanju maksimalno pet minuta.

Zbog izvođenja deminerskih radova na dionici magistralnog puta Brod-Odžak, mjesto Klakar Donji, od 8.15 do 15.05 časova radnim danima, dolazi do povremenih obustava saobraćaja, u intervalima 30 minuta obustave i 10 minuta propuštanja saobraćaja.

Zbog izvođenja deminerskih radova na dionici regionalnog puta Derventa-Podnovlje, na deminerskom radilištu "MSP Gornji Božinci" od 8.15 do 15.05 časova radnim danima, dolazi do povremenih obustava saobraćaja, u intervalima 30 minuta obustave i 10 minuta propuštanja saobraćaja.

Izvor: SRNA/Maja Kovačević

Na dijelu regionalnog puta Ugljevik-Glavičice u rejonu Starog Ugljevika zbog aktiviranog klizišta odvijanje saobraćaja je usporeno, naizmjenično jednom saobraćajnom trakom.

Zbog izvođenja radova na rekonstrukciji raskrsnice na spoju auto-puta Banjaluka-Doboj i magistralnog puta Johovac-Rudanka, izmijenjen je režim saobraćaja na navedenom magistralnom putu do kraja godine. Na istom magistralnom putu, ali na dionici Modriča1-Vukosavlje /Jakeš/-Podnovlje-Šešlije-Johovac-Rudanka-Doboj-Karuše, zbog izvođenja radova na rehabilitaciji kolovoza, biće izmjenjen režim saobraćaja, kraja godine.

U toku su radovi na izgradnji mini hidroelektrane "Krupac" na rijeci Željeznici, zbog čega se saobraćaj na magistralnom putu na dionici Krupac-Bogatići, na teritoriji opština Istočna Ilidža i Trnovo odvija naizmjenično, jednom saobraćajnom trakom, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.

Zbog aktiviranih klizišta, jednom saobraćajnom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila, saobraćaj se odvija na regionalnom Ukrina-Gornja Vijaka. U toku su i radovi na regionalnom putu Šekovići-Caparde, saobraćaj se odvija naizmjenično jednom kolovoznom trakom.

Na lokalnom putu Gornja i Donja Piskavica, u mjestu Strike, saobraćaj se, zbog aktiviranog klizišta, odvija jednom trakom, naizmjenično.

Zbog oštećenja nadvožnjaka kod NIS petrol pumpe u Trnu, saobraćaj se preko samog nadvožnjaka odvija jednom saobraćajnom trakom, dok teretna vozila ne saobraćaju.

Zbog pokretanja klizišta, na lokalnom putu Svodna-Brezici, opština Novi Grad, saobraćaj se odvija jednom trakom.

Na regionalnom putu Površnice-Lopare saobraćaj teretnih vozila je preusmjeren na putni pravac Lopare-Priboj-Banj Brdo.

U FBiH saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelima Jasen /Prozor-Jablanica/ i Vinac /Jajce-Donji Vakuf/. U funkciji su alternativni pravci.

Zbog radova na mostu u mjestu Reljevo, kao i na mostu preko rijeke Drine u Goraždu, saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Na Graničnim prelazima u BiH nema dužih zadržavanja.