Društvo

Operativna grupa USK: Maloljetne migrante bez pratnje izmjestiti u Doboj Istok

Autor SRNA

Operativna grupa za upravljanje migrantskom krizom u Unsko-sanskom kantonu danas je donijela odluke o izmještanju iz kantona maloljetnika bez pratnje, te o jačanju kapaciteta kampa Lipa i zabrani prijema novih migranata u centre "Bira" i "Miral".

Izvor: mondo.ba

Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić istakao je nakon sjednice da će svi migranti koji nemaju smještaj, stvaraju ilegalne kampove ili prave probleme biti izmješteni sa ovog područja.

Prema Ružnićevim riječima, dogovoreno je da nadležne inspekcije u saradnji sa gradskim i opštinskim vlastima obezbijede da budu fizički obezbijeđeni i zatvoreni napušteni objekti kako se migranti ne bi mogli useljavati u njih.

On je dodao da je dogovoreno i da maloljetnici bez pratnje koji se nalaze u prihvatnim centrima u "Biri" i "Miralu" budu izmješteni iz Unsko-sanskog kantona.

Ministar zdravlja Unsko-sanskog kantona Nermina Ćemalović precizirala je da je prijedlog ovog ministarstva da maloljetnici bez pratnje budu izmješteni do 14. septembra, kada djeca kreću u školu.

Maloljetnici bez pratnje, kojih u kampovima ima oko 150, trebali bi da budu izmješteni u prihvatni centar "Duje", u opštini Doboj Istok, navode federalni mediji.