Društvo

U Banjaluci otvorena kovid ambulanta: Primarna zdravstvena zaštita za sve pozitivne na koronu

Autori mondo.ba Dragana Božić

U Banjaluci je danas u Docu otvorena kovid ambulanta koja će od sutra pružati primarnu zdravstvenu zaštitu svim osoba pozitivnim na virus korona.

Izvor: MONDO/Dragana Božić

Direktorica banjalučkog Doma zdravlja Nevena Todorović rekla je da će ambulanta raditi od 8 do 16 časova svakog dana, a pacijentima će zdravstvenu zaštitu pružati doktor porodične medicine. U ovoj ambulanti pacijentima će biti dostupni i ginekolog, radiolog, psiholog i psihijatar, ali po potrebi i pozivu, a u ovim ambulantama će se uzimati i uzorci krvi za laboratorijsku analizu.

„Kako bi rasteretili naše ambulante za respiratorne infekcije danas smo ovdje otvorili kovid ambulantu u kojoj će usluge primati svi koji su pozitivni na korona virus, imaju pogrošanje zdravstvenog stanja ili imaju bilo koju drugu zdravstvenu potrebu koja se može riješiti na nivou primarne zaštite“, rekla je Todorovićeva.

Istakla je kako se epidemiološka situacija u Banjaluci pogoršala u posljednje tri nedjelje, te da se u Domu zdravlja bilježi konstantno visok dnevni i nedjeljni rast broja pozitivnih lica.

„U ovom času u gradu imamo 809 aktivnih pozitvnih lica na SARS -CoV2 virus, a više od 1000 ljudi je u izolaciji. Sve naše službe su izuzetno preopterećene, molimO sve građane da budu srpljivi u kontaktu sa medicinskim radnicima, ukoliko nemaju težu kliničku sliku da sačekaju na pregled i rezultate testiranja jer smo sve svoje kapacitete uložili u borbu protiv korona virusa. Pored te borbe mi i dalje radimo u svim našim ambulantama porodične medicine i pokušavamo da sačuvamo dostupnost u svim mjesnim zajednicama u Banjaluci“, izjavila je Todorovićeva koja je naglasila da kroz ambulantu za respiratorne infekcije dnevno prođe oko 250 ljudi, te da se čini sve da protok pacijenata bude što brži.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je kako se još prije dva mjeseca počelo sa pipremom ove ambulante jer je porast broja oboljelih u ovom periodu bio očekivan.

U gradu imamo pogoršanje epidemiološke situacije, ona nije lokalna ona je i republička, došlo je do značajnog porasta broja oboljelih. Mi smo blagovremeno izvršili pripremu i danas je u Docu osposobljena ambulanta koja od sutra ujutro počinje sa radom“, rekao je Radojičić.

Kako je istakao, s jedne straneodvajaju se kovid pozitivne osobe na lokaciju na kojoj im se može pružiti zdravstvena zaštita od onih suspektnih i ostalih pacijenata, a s druge strane na lokaciji Poliklinike rasterećuje se dio kapaciteta za sve ostale pacijente, kako one suspektne, tako i za one od drugih oboljenja koji traže primarnu zdravstvenu zaštitu.

„Opremanje ambulante realizovano je sredstvima grada i jednim dijelom sredstvima Predsjednice RS, a Dom zdravlja Banjaluka nosi čitav posao. Postalo je jasno da virus ne možemo zaustaviti, da ga u ovom momentu ne možemo iskorijeniti, a ono što možemoje pružiti zdravstvenu zaštitu stanovništvu i usporiti njegovo širenjeu populaciji kako ne bismo preopteretili zdravstvene kapacitete", naglasio je Radojičić.

Dodao je da je takođe u pripremi i postavljanje nadstrešnica ispred objekata koji su opterećeni, kako bi se pacijentima olakšalo čekanje napolju, te da bi to moglo biti realizovano u novembru.