Društvo

Banjalučki gradski štab: "Preporučujemo obustavu svih javnih okupljanja"

Autor Bojana Živanić

Gradski Štab za vanredne situacije u Banjaluci održao je danas sjednicu povodom novih preventinih mjera u borbi protiv korona virusa.

Izvor: Screenshot

"Preporučujemo obustavu svih organizovanih javnih okupljanja. Nismo se odlučili za zabranu, jer bi ona bili politički tumačena," rekao je između ostalog gradonačelnik Igor Radojičić i pozvao sve građane i privrednike da poštuju nove mjere.

Govoreći o ugostiteljskim objektima Radojičić je najavio da će onaj "kod koga se utvrdi jedan prekršaj biti kontrolisan svaki dan."

Najavljena je masovna organizovana javna dezinfekcija prostora i ustanova.

"Obzirom da nije bilo prenosa u školama i vrtićima, smatramo da je jako važno da se nastavi obrazovanje u školama," rekao je Radojičić

Firmama se predlaže organizovanje rada u smjenama u više nezavisnih grupa..

"Predlaže se rad od kuće ko može da se organizuje na taj način, a pogotovo rizične grupe," izjavio je gradonačelnik.

Što se tiče izbora, on je najavio da će toku narednih dana biti govora o nabavci zaštitne opreme i načinu izvođenja i upotrebe iste na izborima.

U Banjaluci će biti obezbijeđen dodatni objekat kako bi bili razdvojeni pregledi za "kovid pozitivne", za djecu i za akutne respiratorne infekcije

Radojičić je rekao da je epidemiološko stanje u Banjaluci pogoršano.

''Imamo preko 1000 pozitivnih u Banjaluci. Epidemiju ne možemo zaustaviti ona je regionalna i globalna." kaže gradonačelnik.

On je dodao da je stopa smrtnosti niska i da je to svijetla tačka.

Direktorica Doma zdravlja, Nevena Todorović, kazala je da oko šest odsto pozitivnih razvije teške simptome.

Istakla je da do širenja virisa nije dolazilo u školama i vrtićima nego van njih.

''Moramo biti svjesni da se pogrošanjem epidemiološke situacije vrši dalji pritisak na zdravstveni sistem,'' napomenula je Todorovićeva.