Drastično pogoršana situacija

U Banjaluci 440 djece u izolaciji, 176 pozitivno na virus korona

Autor Brankica Spasenić

Na području Banjaluke na virus korona pozitivno je 176 djece školskog i predškolskog uzrasta, među kojima je polovina uzrasta od šest do 15 godina. Prema podacima Doma zdravlja Banjaluka trenutno je 440 djece u izolaciji.

Izvor: Grad Banjaluka

Direktorica Doma zdravlja Banjaluka Nevena Todorović je navela da se drastično pogoršala epidemiološka sitruacija u gradu i da su ambulante koje zbrinjavaju pacijente sa akutnim respiratornim simptomima „izuzetno opterećene“

"Ulažemo ogromne napore da bismo primili sve pacijente," kazala je Todorović.

Pročitajte i ovo

U Gradskoj upravi Banjaluka danas je održan sastanak gradonačelnika Igora Radojičića i direkotra osnovnih škola, te je istaknuto nastojanje da se nastava u ovom polugodištu odvija u školama.

Radojičić je podsjetio da se očekuje prekid nastave u školama u sedmici poslije izbora, ali nije mogao precizirati na koliko dana.

"Sa Civilnom zaštitom uradićemo procjenu koliko im vremena treba za dezinfekciju i da li može sve da se završi 16. novembra," dodao je.

Radojičić je podvukao da će se nastojati da se nastava do Nove godine realizuje u školama.

"Broj djece osnovnoškolskog uzrasta koji su pozitivni na virus korona je srazmjerno mali, odnosno ispod jednog procenta," poručio je, te dodao da problem može predstavljati zaražavanje nastavnog osoblja.

Istakao je da će se raditi individualne procjene, unutar svake škole jer epidemiološka situacija nije ista u svakom naselju.

On je istakao i da je u toku pripemni proces kako bi se mogla organizovati nastava na daljinu, u slučaju pogoršanja situacije.

Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola Miroslav Popržen je kazao da će se od škole do škole procenjivati da li će biti prekida nastave.

"Stav je da se prvo polugodište privede kraju bez prekida, ako je to moguće, a koristeći postojeći model," istakao je Popržen i poručio da ni u jednoj školi nije bilo masovnog zaražavanja.