• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Narodna skupština RS: Usvojene izmjene Zakona o registru pedofila i eksproprijaciji na auto-putu Banjaluka - Prijedor

Autor Brankica Spasenić

Poslanici Narodne skupštine RS usvojili su danas izmjene i dopune Zakona o posebnom registru lica pravosnažno osuđenih za krivična djela seksualne zloupotrebe i iskorištavanja djece.

 Zakon o registru pedofila NSRS Izvor: Vedran Ševčuk /MONDO

Izmjene i dopuna navedenog zakona izvršene su radi usklađivanja sa odlukom Ustavnog suda Republike Srpske.

Ministar pravde RS Anton Kasipović ranije je rekao da je ovim zakonom omogućen upis u registar lica koja su osuđena prema zakonima koji su prestali da važe, odnosno retroaktivno dejstvo zakona čime će se obezbijediti zaštita prava djece od počinilaca krivičnih djela seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta.

Poslanici skupštine Srpske usvojili su i Zakon o posebnom postupku eksproprijacije radi izgradnje autoputa Banjaluka-Prijedor.

Razlog za njegovo donošenje je realizacija projekta izgradnje autoputa Banjaluka - Prijedor, kao projekta od posebnog značaja za Republiku Srpsku kojim bi se riješila saobraćajna povezanost Srpske sa zemljama u okruženju, te stvorili preduslovi za bolji život građana i bolji ekonomski i privredni napredak Republike.

Ova trasa je izazivala negodovanja mještana određenih naselja, prije svega Kozarca, a kasnije i naselja Verići, zbog planiranog rušenja određenog broja objekata na ovoj trasi dugoj 42 kilometra.

Ministarka za prostorno uređenje građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić kazala je ranije da je u protestima mještana bilo evidentno da je “politika previše umiješala prste”.

Objasnila je da je generalni projekat predviđao rušenje 880 objekata na trasi , te da je nakon javne rasprave i primjedbi, taj broj smanjen na 237 objekata, od čega 80 u Banjaluci i 157 na području Prijedora.

“Bilo je nekoliko varijanti, svaki pedalj se obišao. Trasa je zadana i ovo je najmanji broj objekata koji se ruše”, istakla je Golić.

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE