• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vučić o političkoj krizi u BiH: Pripremamo prijedlog za dijalog s Bošnjacima 

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Beograd obavešten i da prati dešavanja u Bosni i Hercegovini uz poruku da Srbija ne može da ostavi Republiku Srpsku bez podrške u ekonomskom i svakom drugom pogledu.

 Vučić o zakonu o zabrani negiranja genocida u BiH Izvor: Kurir/Zorana Jevtić

Vučić je odgovarao na pitanje novinara o situaciji u Bosni i Hercegovini nakon što su predstavnici Republike Srpske napustili institucije BiH zbog nametanja zakona od strane odlazećeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da se u krivični zakon uvede zabrana i kažnjavanje negiranja genocida.

Vučić je rekao da Beograd sa pažnjom prati događaje i u Sarajevu i Banjaluci uz ocjenu da nametanje i oktroisanje odluka spolja nikada nije moglo da donese dobre rezultate.

"Ne ulazim u sve mjere i kontramjere, to se dešava u drugoj zemlji, ali smo obaviješteni i pratimo sve, a ono što je izvjesno je da ne možemo da ostavimo Republiku Srpsku u ekonomskom i bilo kom drugom pogledu bez podrške Srbije", poručio je Vučić na konferenciji u Palati Srbija.

Na konstataciju novinara da su sve oštriji tonovi u Sarajevu i da se očekuje najveće zaoštravanje odnosa u BiH od završetka građanskog rata i pitanje da li se može izbjeći ozbiljniji sukob, Vučić je rekao da se ''plaši da atmosfera jeste najteža i najuzavrelija od okončanja rata i potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma."

''Nadam se da svi razumiju da su mir i stabilnost prioritet i da moramo da razmišljamo o ekonomiji i o tome kako da živimo zajedno'', kazao je Vučić.

Dodao je i da je će izaći sa konkretnim projedlozima kako da u budućnosti vodimo dijalog sa Bošnjacima.

''Ponoviću to, iako sam vidio da su mnogi napadali, da moramo da pokušamo da sa njima izgradimo bratske odnose u budućnosti. Nisam siguran da su sve izjave njihovih lidera iz Sarajeva od velike pomoći, ali to je već druga stvar'', rekao je Vučić.

Naveo je da narodi moraju da u određenim trenucima donose važne istorijske odluke koje, kako kaže, ne moraju uvijek da se dopadaju političarima.

Vučić je najavio da će 4. avgusta u Busijama biti obilježena godišnjica progona srpskog življa i, kako je rekao, najvećeg etničkog čišćenja poslije Drugog svetskog rata u Evropi, kao i da će tog dana imati susret sa rukovodstvom Republike Srpske i da će sa njima o svemu razgovarati.

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE