• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srpska neće sarađivati sa bh. organima BiH na sprovođenju Inckove nametnute odluke

Autor Brankica Spasenić

Pravni timovi poslaničkih klubova u Narodnoj skupštini Republike Srpske danać će precizirati dva zakonska rješenja koja će se naći na sjednici skupštine u petak. Međutim, već je okvirno poznat njihov sadržaj.

 Zakon o zabrani nazivanja naroda u RS genocidnim Izvor: Mondo - Brankica Spasenić

Potpredsjednik NSRS Milan Petković (Ujedinjena Srpska), koji je inače pravnik, kazao je da je pravni tim ove stranke u saradnji sa timom SNSD-a, pripremio prijedlog po hitnom postupku Zakona o neprimjenjivanju odluka visokog predstavnika, kojim se kroz dva člana definiše da se neće primjenjivati nametnuta odluka visokog predstavnika Valentina Incka, a u vezi sa zabranom negiranja genocida, te drugi da nadležni organi u RS neće sarađivati sa organima na bh. nivou u pogledu njene primjene.

"Odlukom visokog predstavnika se krši pravo na slobodu izražavanja. Ona je jedan anticivilizacijski čin i predstavlja flagantno kršenje međunarodnog prava," rekao je Petković.

Profesorica krivičnog prava i poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini RS Ivanka Marković komentarisala je danas zakonska rješenja koja će se naći na predstojećoj posebnoj sjednici NSRS.

"Mi u radnoj grupi imamo odgovoran stav, ne samo o ovom trenutku nego i budućnosti naroda. Imamo prijedog teksta koji je u skladu sa evropskim principima, zasnovano na sličnim ili istim rješenjima koje imaju države članice Evropske unije," rekla je Marković.

Govoreći o „zabrani nazivanja srpskog naroda i RS genocidnim“, pitala je - ako je to kršenje slobode govora - zašto onda zakoni Hrvatske i Slovenije imaju odredbe o povredi ugleda države ili naroda koji žive na toj teritoriji?

"Zašto bi onda neko nama u RS osporavao da zaštitimo ugled RS i da je neko naziva rezultatom genocida, ili mene pripadnika genocidnog naroda? Mislim da je to uvreda za sve," podvukla je Marković.

Povezano

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bravo

Samo jedinstveno. Neće se više ni ona SDPova ljaga Mitrović širiti po Banjaluci a nazivati nas pogrdno. Htjeli ste igricu, dobićete je

MONDO REPORTAŽE