• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

„Pao“ Dodikov veto, nije bilo dvotrećinske većine

Autor Siniša Stanić

Poslanici Narodne skupštine RS večeras nisu potvrdili povredu vitalnog nacionalnog interesa Republike Srpske u odlukama na koje je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uložio veto na posljednjoj sjednici ovog tijela.

 „Pao“ Dodikov veto, nije bilo dvotrećinske većine Izvor: RTRS

U pitanju su– otvaranje Ambasade Azerbejdžana u Sarajevu, otvaranje Konzulata Rusije u Banjaluci, te davanju agremana ambasadoru Bjelorusije za BiH i ambasadoru Dominikanske Republike za BiH sa sjedištem u Švajcarskoj.

Takođe, Dodikovo ulaganje veta nije podržano ni na šest drugih odluka koje su se našle na 22. redovnoj sjednici Predsjedništva BiH, održanoj 18. oktobra, a koje je proglasio veoma štetnim po vitalne interese Republike Srpske.

Za ovakvo glasanje bila je potrebna dvotrećinska većina. U sali jeste bilo prisutno i glasalo tačno 56 poslanika, odnosno dvije trećine od njih ukupno 83, ali je „za“ bilo 54 poslanika, dok je dvoje glasalo protiv i to poslanici iz poslaničke grupe „Zajedno za BiH“.

Možda će vas zanimati

U pitanju su Sporazum Savjeta ministara BiH i Vlade Turske o uzajamnoj zaštiti i razmjeni tajnih podataka u oblasti odbrambene industrije, pokretanje postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između Savjeta ministara BiH i Vlade Islamske Republike Pakistan o saradnji u borbi protiv međunarodnog kriminala, terorizma, nezakonite trgovine drogom i organizovanog kriminala, pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o bezbjednosnoj saradnji između Savjeta ministara BiH i Vlade Turske, ugovor između BiH i Hrvatske o o graničnim prelazima, Sporazuma o posudbi između Austrije i BiH, te na kraju Zajednička izjava država nasljednica bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije o implementaciji projekta digitalizacije arhivske građe bivše SFRJ.

Poslanici SDS-a i PDP-a napustili su ranije skupštinsko zasjedanje zbog Dodikovih uvreda opoziciji, te nisu ni učestvovali u glasanju, dok je takođe opozicioni DNS ostao tokom rasprave i odmah najavio da će glasati, i to da nije povrijeđen vitalni nacionalni interes RS na prve četiri odluke.

Poslanici SPS-a, koji su takođe u opoziciji, Maksim Skoko i Goran Selak, nisu bili prisutni tokom glasanja.

Brankica Spasenić, Mondo

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 3

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Miroslav

Mile svaka ti čast,pusti kraju ove Vukane i Trivićke,oni su politički promašaj,vodi nas kako si i do sada,Republika Srpska je izrasla u modernu i demokratsku zemlju zahvaljući politici koju vodiš

Bravo Mile

@Miroslav Ovo je jedna od najbriljantnijih Dodikovih pobjeda. Za 2h potpuno ih je ogolio i izbacio iz sedla a tek je počeo o njihovom poštenju.

Vuk

@Miroslav Ogolio je Baja sebe, jad i cemer, ali jos gori ko ovo podrzava, ovakvo ponasanje, ovoliko kradje, korupcije i svega, jedino ima smisla da neko ima korist i prima apanazu i onda razumjem da glasa.

MONDO REPORTAŽE