• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta građani RS misle o ratu u Ukrajini: Većina krivi Amerikance i strahuje od ekonomskog kolapsa

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Najveći dio ispitanika vidi SAD predvođene predsjednikom Bajdenom kao glavnog krivca za eskalaciju rata u Ukrajini, dok najmanje njih misli da su glavni krivci Putin i Rusija, pokazuje istraživanje javnog mnjenja u Srpskoj koje je radila kompanija Metricsconsulting.

 zelenski,-putin,-bajden.jpg Izvor: Facebook/printscreen/Володимир Зеленський/Profimedia/YouTube/Screenshot/Guardian News

Na pitanje ko je (uopšteno) kriv za eskalaciju sukoba u Ukrajini, 44,57 posto ispitanika smatra da su "Amerika i (predsjednik) Džozef Bajden", 19,65 da su krivci Ukrajina i (Volodimir) Zelenski, a Rusiju i njenog predsjednika Vladimira Putina za krivce označava 3,81 odsto ispitanika.

Da su "svi zajedno krivi" smatra 25,90 procenata ispitanih. Oko šest odsto nije znali ili htjelo da odgovori na pitanje.

Evropske i američke sankcije Rusiji su pretjerane i nama će naškoditi smatra 72,53 odsto anketiranih, a 9,9 odsto misli da su sankcije prikladne. Sankcije bi dodatno pooštrilo 2,15 procenata ispitanih.

Zabrinutost zbog sukoba u Ukrajini
Izvor: Metricscosulting

Najveći dio ispitanika, koje je ankteriao Metricsconsulting smatra da su sukob u Ukrajini i poskupljenje energenata kao posljedica istog ključni za trenutnu inflaciju, dok slijedi pohlepa velikih korporacija i vještačko podizanje cijena od strane istih.

Potezi trenutne vlasti ne vide se kao značajan uzrok inflacije.

Izvor: Metricscosulting

Ekonomske posljedice sukoba izazivaju veću brigu nego sam ratni sukob, a stanovništvo u Srpskoj više strahuje od ekonomskog kolapsa zemlje, nego od toga da će se sukob u Ukrajini proširiti na ostatak Evrope.

Afirmativan odnos prema tome kako se vlast u Srpskoj ponijela prema sukobu u Ukrajini ima preko 61% ispitanika.

Odnost vlasti u RS prema ratu u Ukrajini
Izvor: Metricscosulting

Ispitanici, njih 36,85 posto smatraju da je Rusija apsolutno imala pravo da interveniše u Ukrajini, a da je Putin vjerovatno u pravu što je intervenisao misli 33,14 odsto.

Ruski predsjednik vjerovatno nije u pravu mišljenje je 8,21 odsto, a apsolutno - 6,26 odsto anketiranih.

Apsolutno protiv priključivanja Republike Srpske sankcijama Rusiji je 47,70 procenata stanovništa koje je učestvovalo u anketi, a da se vjerovatno ne bi trebali pridružiti ovim sankcijama stav je 19,35 odsto ispitanih.

RS bi apsolutno ili vjerovatno trebala podržati sankcije misli 18,09 odsto ispitanih.

Istraživanje je sprovedeno na terenu, na uzorku od 1009 punoljetnih ispitanika u posljednjoj sedmici jula 2022. na teritoriji cijele Republike Srpske, na reprezentativnom uzorku.

(Mondo)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE