• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Američka novinska agencija o Dodiku: Separatista koji hvali Rusiju i napada Zapad

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Američka novinska agencija "Asošijejted pres" (AP) objavila je tekst o članu predsjedništva BiH i kandidatu za predsjednika RS na narednim izborima, Miloradu Dodiku, pod naslovom "Separatistički lider bosanskih Srba napada Zapad, hvali Rusiju".

 Naslov u Indipendentu Izvor: Screenshot

Tekst, koji su od AP-a preuzeli drugi mediji poput britanskog "Indipendenta" ne odskače od uobičajenog stila i narativa mejnstrim medija sa Zapada kada izvještavaju o političkim zbivanjima u Bosni i Hercegovini.

Dodik je, piše AP, separatista koji je osudio Zapad i pohvalio Vladimira Putina zbog njegove politike na Balkanu, hvaleći se da je među rijetkim evropskim političarima koji može da se sastane sa ruskim predsjednikom kad god poželi.

Povezano

"Dodikovi komentari na predizbornom skupu u utorak uveče u poluautonomnoj regiji bosanskih Srba Republici Srpskoj, uslijedili su nakon što se ranije ovog mjeseca sastao sa Putinom u Moskvi kada je podržao ruski rat u Ukrajini. Dodik se u junu sastao i sa Putinom", piše AP.

Objašnjavaju da je Dodik srpski član tročlanog Predsjedništva BiH u kojem su i bošnjački i hrvatski član, i da se često sastajao sa Putinom, posebno pred izbore i da je na taj način želio da pokaže "izrazito proruskom biračkom tijelu bosanskih Srba da ima Putinovu podršku".

"Putin je često optuživan od strane Zapada da preko svojih saveznika u Srbiji i Bosni nastoji da destabilizuje Bosnu i ostatak Balkana. Dodik je otvoreno zagovarao da se polovina Bosne koju kontrolišu Srbi otcijepe od bošnjačko-hrvatske federacije i da se pridruži susjednoj Srbiji", piše u tekstu.

Navode da je Dodik tokom mitinga "ponovio separatističke stavove bosanskih Srba". Agencija Srbe u BiH optužuje da su takvi njihovi stavovi "već jednom u prošlosti doveli do rata — 1990-ih, kada je (rat) ostavio 100.000 mrtvih i milione bez krova nad glavom u tada najgorem pokolju u Evropi od Drugog svjetskog rata".

"Ne možemo ostati u Bosni i Hercegovini", rekao je Dodik, a citira AP. "Bosna i Hercegovina nije mjesto za nas. Bosna i Hercegovina je mjesto koje nas neprestano onemogućava da nastavimo razvoj", prenosi američka novinska agencije.

Dodik je navodno rekao i da sudbina novih generacija u Srpskoj zavisi od toga koliko brzo Srbi mogu da napuste zajedničku državu.

"I mislim da se ti uslovi (odvajanje) stvaraju, Evropa je u sve većoj nevolji. Amerika gubi snagu. Stvara se novi svijet. U tom svijetu važno je da Republika Srpska ima Milorada Dodika koji može da pozove Putina i da se sretne s njim sutra", rekao je Dodik.

"Mlada ekonomistkinja Trivić"

AP čitaoce upoznaje s tim da se u BiH u nedjelju održavaju opšti izbori na kojima se Dodik kandiduje za "predsjednika bosanskih Srba".

"Njegov najveći izazivač je mlada ekonomistkinja Jelena Trivić, iz opozicione Partije demokratskog progresa, koja je obećala da će se boriti protiv Dodikovih navodnih koruptivnih poslova koje je imao u prošlosti", stoji u tekstu.

"Ovdje se gubi entuzijazam za Evropsku uniju". rekao je još Dodik, prenosi AP i zaključio: "EU proizvodi više problema nego što nudi rješenja. Mislim da je EU za nas bila velika prevara u poslednjih 20 godina".

(Mondo)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE