• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Slučaj tri prsta u Sarajevu: Nešić se izvinio, Skupština kantona osudila, po FTV-u, "fašistički pozdrav"

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Na današnjoj sjednici Skupštini Kantona Sarajeva, na inicijativu SDA usvojena je deklaracija u kojoj se osuđuje podizanje tri prsta ispred državnih institucija od strane Nenada Nešića. Nešić je sinoć objasnio koga je pozdravljao, ali je pritom opet pokazao tri prsta...

 Nenad Nešić deklaracija tri prsta u Sarajevu Izvor: Nebojša Vukanović

Rezolucija u kojoj se izražava zabrinutost, ali i "osuđuje provokativno ponašanje podizanjem tri prsta novoizabranog ministra bezbjednosti Nenada Nešića ispred institucija Bosne i Hercegovine", predložena je od strane Kluba SDA.

"Podizanje tri prsta ispred zgrade institucija Bosne i Hercegovine, blizu mjesta na kojem su pale prve žrtve okupacije Sarajeva, od strane Ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine, predstavlja provokaciju i svjesnu uvredu za sve žrtve agresije i zločina genocida, te ima za cilj narušavanje odnosa i destabilizaciju povjerenja između građana i naroda Bosne i Hercegovine, kao i kreiranje atmosfere straha, što najoštrije osuđujemo", navodi se u deklaraciji, prenosi RadioSarajevo.

"Za" deklaraciju glasalo je 28 zastupnika, a protiv inicijative nije bilo ni suzdržanih niti protiv.

Nešić je juče gostovao u programu Federalne televizije i izjavio da je sa tri prsta pozdravljao Nebojšu Vukanovića te da taj pozdrav koristi kada pozdravlja pripadnike srpskog naroda, te da se izvinjava ako je nekoda uvrijedio. Dok je to pričao pokazao je kako je pozdravio Vukanovića, a na to je reagovala voditeljka zamolivši ga da ne pokazuje tri prsta u emisiji jer je to "fašistički pozdrav".

"Ne shvatam da u Sarajevu tri prsta znače provokaciju. To je tradicionalni srpski pozdrav kojim se mi pozdravljamo i ja sam tradicionalnim srpskim pozdravom pozdravio pripadnika srpskog naroda gospodina Vukanovića. Nisam nikoga provocirao niti mi je to bila namjera. Ukoliko sam nekoga uvrijedio izvinjavam se", rekao je Nešić.

Izvor: Screenshot

Reagujući na deklaraciju Skupštine Kantona danas se oglasio saopštenjem u kojem kaže da nema nikakvu namjeru da se izvinjava zato što je Srbin, za svoje pozdrave, ime i krsnu slavu.

"Manipulacija je žrtvama rata da neko 2023. godine, činjenicu da postoje ponosni Srbi u Savjetu ministara koristi u izradama Deklaracija koje ovo društvo dalje dijele i ne dozvoljavaju mu da 30 godina iskorači. Ja sam ponosni Srbin koji se rodio i otjeran je iz Sarajeva u koji su gospoda iz SDA poslije rata došli. Da bi iskoračili, za početak, svi treba da prihvate da postoje različiti narodi, različiti običaji, različite vjere i različiti pogledi na bližu i dalju istoriju. Da bi postojala zajednička budućnosti mora se prihvatiti da postoje i Republika Srpska, i Srbi u Savjetu ministara, postoje i Dodik i Nešić, koje oni vole nešto manje, a postoji i Nebojša Vukanović koga vole nešto više. I bez nas, kao i bez Bošnjaka i Hrvata, ova zemlja je jednostavno nemoguća", kaže Nešić.

Tvrdi da je SDA ovu deklaraciju inicirala jer "ne umiju drugačije da se nose sa padom sa vlasti nego da svoj narod i politiku svog naroda drže u mržnji i prošlosti kako bi opstali".

(Mondo)

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Hmm

Mani se ti srpstva, izvini se ti za milione sto si pokrao od tih istih Srba iz Republike Srpske!

Zole

Kome i zašto da se izvinjava

MONDO REPORTAŽE