• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik predlaže Ristu Zarića u rukovodstvo Obavještajno-bezbjednosne agencije

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će Risto Zarić biti prijedlog Srpske za imenovanje u rukovodstvo Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH, jer je riječ o profesionalcu sa značajnim iskustvom.

 Dodik Risto Zarić u OBA Izvor: Screenshot

"Ne znam ko će biti u ime muslimana jer oni još nisu dogovorili, ali u ime nas ići će Risto Zarić", rekao je Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a.

On je naglasio da će kod raspodjele pozicija na zajedničkom nivou od pet bezbjednosnih agencija Srpska dobiti dvije, a na ostalim pozicijama imaće zamjenička mjesta.

Dodik je rekao da se tačno zna procenat koliko pripada Srpskoj, te da je sa partnerima iz FBiH dogovor da tamo gdje postoji mogućnost budu raspisani konkursi i da se izvrše imenovanja.

On je podsjetio da je u ranijem sastavu Savjeta ministara SDA pokušavala sve da ostanu zamrznuta imenovanja najčešće kadrova SDS-a i PDP-a.

Dodik je naveo primjer Obavještajno-bezbjednosne agencije /OBA/ kojom je upravljao Memhed Osmanagić Osmica i koja je bila zloupotrijebljena i korištena protiv nekih u BiH, navodeći da je on bio stavljen na najviši rang praćenja, a Republika Srpska tretirana kao antiustavna.

On je za ATV rekao da je sa partnerima sa nivoa BiH dogovoreno da ne osporavaju prijedloge Srpske i obratno.

Zarić je bio Dodikov savjetnik i savjetnik bivše predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović, a Dodik navodi da je on i zbog toga sasvim pravi izbor.

Dodik je podsjetio da Republika Srpska mehanizmom dvotrećinskog glasanja u Narodnoj skupštini Srpske može da zaustavi štetne odluke na nivou BiH, te da je to i jedan od razloga dogovora sa DNS-om i imenovanja lidera te partije Nenada Nešića za ministra bezbjednosti u Savjetu ministara.

Povezano

Govoreći o ranijem negodovanju Gradskog odbora SNSD-a Istočno Sarajevo zbog predlaganja Nešića za ministra bezbjednosti, Dodik je naveo da mora da vodi računa o dvotrećinskoj većini u Narodnoj skupštini, dok Gradski odbor u Istočnom Sarajevu ne mora.

"Kada im objasnite da bismo mogli da upadnemo u daleko veće probleme nego što je da zadovoljite samo jednu strukturu, oni to shvate... Ponosan sam na naše ljude koji su se u parlamentu BiH držali stavova SNSD-a", rekao je Dodik.

On je poručio da dok vodi SNSD i Republiku Srpsku niko neće dočekati raskol u vladajućoj strukturi.

"SNSD je partija koja nikada nije cijepana. Iz nje su izašli neki pojedinci, ali nisu odvukli dio SNSD-a i to je snaga koja je nepodnošljiva za one koji se cijepaju, kao što je PDP i SDS", naveo je Dodik.

On je dodao da uvijek razmišlja o tome da održi koalicioni kapacitet SNSD-a i ne dozvoli da bude ugrožen.

Dodik je naglasio da nije imao predizborni dogovor sa Nešićem, već kasnije razgovore u kojima su dogovorili da će DNS biti zastupljen na nivou Savjeta ministara.

"Vjerujem da će Nešić ostati posvećen Republici Srpskoj i da će voditi politiku u interesu Republike Srpske, jer je tamo otišao u ime nje", rekao je Dodik.

Pročitajte

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE