• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Osam sati rasprave: NSRS usvojila zaključke

Autor MONDO/Brankica Spasenić

Poslanici Narodne skupštine RS usvojili su večeras zaključke koji su pred početak posebne sjednice usaglasili predsjednici stranaka iz RS. Zaključke su podržali i opozicioni i poslanici vladajuće većine.

 Osam sati rasprave: NSRS usvojila zaključke Izvor: Srna

Između ostalog, NSRS obavezuje predstavnike RS u institucijama BiH da obustave donošenje bilo kakvih odluka do usvajanja zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH, njegovog stupanja na snagu te poništenja odluke Ustavnog suda BiH vezano za poljoprivredno zemljište RS.

Parlament RS obavezuje predstavnike RS u institucijama BiH da predlože u Parlamentranoj skupštini BiH usvajanje zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH, a Milorad Dodik je danas najavio da će zakon „biti predat“ u četvrtak .

Možda će vas zanimati

Takođe, NSRS zadužuje Vladu RS da nastavi ranije započete pregovore sa Vladom FBiH s ciljem definisanja granične linije između RS i Federacije BiH, a u skladu s Aneksom II Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH.

Naglašava se da je RS strana potpisnica svih aneksa Dejtonskog sporazuma, a “potvrđuje se da su visoki predstavnici i Ustavni sud BiH kršili Dejtonski sporazum i Ustav BiH i na taj način izmijenili politički sistem suprotno opštem okvirnom sporazumu za mir u BiH, a koji je ugovor međunarodnog karaktera”.

U zaključku NSRS “obavezuje sve institucije RS da ne prihvate i ne provedu bilo kakve buduće antidejtonske i nedemokratske odluke visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH”.

Zatraženo je da predstavnici RS u organima BiH obavijeste NSRS o provođenju ovih zaključaka u roku od 60 dana.

Posebno skupštinsko zasjedanje je zakazano na zahtjev predsjednice RS Željke Cvijanović, sa jednom tačkom "Informacija u vezi antidejtonskog djelovanja Ustavnog suda BiH“.

Povod sjednice je odluka Ustavnog suda BiH o neustavnom članu 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Cvijanović je u završnoj riječi rekla da se ovim zakoračilo na put na kojem RS treba da pokaže šta prihvata, a šta ne.

- Ovo nije stvar koju rješavamo danas za danas, nego će pokazati kako ćemo se ponašati u narednom periodu - rekla je Cvijanović.

Ona je poručila i da je važno da se odlučnost pokaže u skupštini.

Pročitajte i ovo

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE