• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stanivuković: Skraćivanje radnog vremena pogubno po ugostitelje

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Stanivuković kaže da se protivi dodatnom ograničavanju rada poslovnih subjekata u Srpskoj, "jer se pokazalo da ta radikalna mjera ne smanjuje u dovoljnoj mjeri opasnoost od virusa korona, a da ostavlja ozbiljne posljedice."

 Stanivuković: Skraćivanje radnog vremena pogubno po ugostitelje Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Misli se na posljedice po ekonomiju zemlje, privredne subjekte i životni standard većine ljudi.

"Sačuvati zdravlje svih nas jeste prioritet, ali prioritet je i sačuvati radna mjesta i ekonomiju grada i republike," kaže poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Draško Stanivuković, objavljeno je u saopštenju PDP.

Pročitajte i ovo

On kaže da smatra pogubnim po ugostitelje skraćivanje radnog vremena:

"Da li zaraza čeka ta posljednja dva sata da se proširi, a nije tokom četrnaest radnih sati? Kada se uzme u obzir struktura nameta, skoro četrnaest radnih sati ugostitelji rade za državu, da plate poreze i doprinose, a dva sata za plate radnicima, zaradu sebi i svojim porodicama, što im se sada uskraćuje, a obaveze ostaju iste. Kroz sedam dana će se pokazati da su ove mjere Republičkog štaba za vanredne situacije bile besmislene, ali bespovratno ćemo izgubiti čitavu sedmicu," kategoričan je Stanivuković.

Stanivuković dodaje da ova mjera stavlja ugostitelje u još nepovoljniji položaj od trenutnog koji nije sjajan, budući da im je ograničen i broj gostiju, što svakako utiče na njihove budžete.

"Neophodno je napraviti balans između zaštite zdravlja i zaštite radnih mjesta i privrede, a ovakvim mjerama se ne štiti ni jedno, ni drugo. Principijelno smo protiv nesistemskog donošenja mjera. Ako treba, neka bude smanjen broj ljudi na javnim skupovima, ali nema smisla zatvoriti škole za djecu ili ugostiteljima uzimati teško zaraženi hljeb iz ruku. Ima li smisla npr. da djeca ne mogu u školama raditi fizičko, a mogu trenirati mimo nastave? Ne smije se, kao do sada, selektivno birati ko može da radi, ko može da radi do kada hoće, bez ograničenog broja ljudi, a druge kažnjavati. Mora se pojačati kontrola i nadzor poštovanja već propisanih mjera, koje su pokazale određenu efikasnost i koje preporučuju stručnjaci – fizičke distance, ograničenja broja kontakata, korišćenje odgovarajuće zaštitne opreme i redovne dezinfekcije, održavanja lične higijene, te smanjenog prisustva na javnim skupovima. Na kraju, imalo bi smisla i smanjiti dozvoljeni broj prisutnih na javnim skupovima, ali nema smisla skloniti i djecu iz škola," zaključuje Stanivuković.

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE