Politika

SNSD donio zastavu u Gradsku upravu: Stanivukovićevu vlast uporedili sa Sjevernom Korejom!

Autor Bojana Ninković

Odbornik SNSD u Gradskoj skupštini u Banjaluci, Dragoslav Topić, rekao je na današnjoj pres konferenciji da gradonačelnik Draško Stanivuković pokušava novom organizacionom šemom Skupštinu grada staviti pod kontrolu svog kabineta što je do sad, kako kaže, neviđeno.

Izvor: Mondo - Bojana Ninković

"On krši zakon o lokalnoj upravi koji tačno govori šta kako funkcioniše. Ovakvo nešto postoji samo u Sjevernoj Koreji i zbog tog smo ponijeli zastavu Sjeverne Koreje," rekao je Topić i pokazao plastičnu zastavu ove azijske države koju su danas donijeli u Gradsku upravu.

''Išao kod tetke u Bronzani Majdan''

Topić je izjavio da ima informacije da gradonačelnik juče nije sa "grtalicom" obilazio građane Banjaluke, "nego tetku u Bronzanom Majdanu."

 "Mi ćemo ovaj slučaj prijaviti i upravnoj inspekciji," dodao je Topić. On je takođe pozvao gradonačelnika da tačno objavi kojih je to 200 radnika viška u Gradskoj upravi, kako je Stanivuković ranije naveo u izjavama.

Mladen Ilić, predsjednik Skupštine grada Banjaluka, naglasio je da je jasno definisano koje su tačno nadležnosti predsjednika Skupštine, a koje gradonačelnika. Ilić je naveo da smatra da su ovakve stvari apsurdne.

Neven Stanić, odbornik Ujedinjene Srpske, istakao je da je Stanivuković pokazao neznanje kako stvari funkcionišu

"Ovo je jedan korak da gradonačelnik jednostrano donosi odluke i mislim da to neće biti posljednji korak. Načelnici u Gradskoj upravi Banjaluka trenutno ne postoje i mi sada imamo vakum u funkcionisanju", rekao je Stanić.

Igor Šukalo, sekretar Skupštine grada Banjaluka, takođe je objasnio zašto smatra da gradonačelnik pokušava da oduzme nadležnosti Skupštine grada i da čini protivustavne poteze.

Šukalo je novinarima uručio kopiju ''Mišljenja o osnovnoj organizacionoj šemi'' koje je dostavio u Kabinet gradonačelnika. U tekstu se navodi da je Stanivuković napravio prijedlog organizacione šeme prema kojem bi Stručna služba Skupštine grada bila u nadležnosti Kabineta gradonačelnika. 

Navodi se da to krši Zakon o službenicima i namještenicima RS i pozitivne pravne propise, te da se Stručna služba Skupštine grada ne može poistovijetiti sa samostalnim odsjecima jer je osnovna organizaciona jedinica.