Politika

Novi ambasador Rusije u BiH sastao se u Banjaluci sa najvišim zvaničnicima RS

Autor Siniša Stanić

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović i ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov saglasili su se danas u Banjaluci da je veoma dobra međuparlamentarna saradnja Srpske i ruskih oblasti.

Izvor: Srna

Čubrilović i Kalabuhov su istakli da je posebno dobra međuparlamentarna saradnja Republike Srpske i Gubernije Sankt Peterburg, ali i sa Savjetom federacije Federalne skupštine Rusije.

Iz Narodne skupštine Republike Srpske saopšteno je da je Čubrilović poželio Kalabuhovu dobrodošlicu i uspješan mandat, dodajući da je prednost i to što ovaj diplomata veoma dobro poznaje situaciju i unutrašnje odnose u BiH.

On je naveo da organi i institucije Republike Srpske nesmetano funkcionišu, da Republika izvršava zakonom predviđene obaveze, čak i u doba kad su evidentne posljedice pandemije virusa korona, koja usporava brži privredni i ekonomski razvoj.

Čubrilović je naglasio da je Narodna skupština, već niz godina, najefikasniji parlament u BiH, koji će s ponosom, u oktobru ove godine, dostojanstveno obilježiti 30 godina postojanja i uspješnog rada.

Na sastanku je razgovarano i o drugim aktuelnim pitanjima u Republici Srpskoj, BiH i regionu, navodi se u saopštenju.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i novoimenovani ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov razgovarali su danas o daljem unapređenju svih vidova saradnje Srpske i Rusije, posebno kada je riječ o saradnji u oblastima energetike, industrije i poljoprivrede.

Na sastanku u Banjaluci bilo je riječi i o trenutnoj situaciji u vezi sa pandemijom virusa korona i pitanjem nabavke vakcina, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

Višković je upoznao Kalabuhova o aktivnostima koje se odnose na nabavku vakcina, kao i mjerama Vlade Republike Srpske usmjerenim na zaštitu ekonomije i zdravstvenog sektora u uslovima pandemije.

Predsjednik Vlade Republike Srpske i novoimenovani ruski ambasador razgovarali su i o daljem jačanju kulturnih i drugih veza Republike Srpske i Ruske Federacije, a razmijenili su mišljenja i o ostalim aktuelnim pitanjima u Srpskoj i BiH.

Višković je poželio dobrodošlicu Kalabuhovu, te mnogo uspjeha u budućem diplomatskom radu.

Ambasador Ruske Federcije u BiH Igor Kalabuhov izjavio je danas u Banjaluci nakon sastanka sa predsjednikom Republike Srpske Željkom Cvijanović da veze između Republike Srpske i Rusije u nekim segmentima imaju strateški karakter.

Kalabuhov je istakao da su u fokusu bile brojne teme, među kojima su saradnja u domenu vakcinisanja, gdje su, kako je naveo, dogovoreni neki potezi da se unaprijedi ovo pitanje.

"Jedna od tema o kojoj imamo gotovo identično mišljenje je situacija u BiH, u kontekstu realizacije Dejtonskog mirovnog sporazuma. Posebna tema je unapređivanje svaka vrste veza između Republike Srpske i Ruske Federacije u pogledu ekonomije, humanitarnih pitanja, kulturnih i drugih veza", rekao je Kalabuhov novinarima.

Kalabuhov, kojem je ovo bila nastupna posjeta, naveo je da Ruska Federacija ima veliki kapacitet u svim pomenutim oblastima, te da je otvorena za rješavanje svih tih pitanja.

On je naglasio i da mu je veliko zadovoljstvo da bude u Banjaluci i da uspostavi i zvanični i prijateljski odnos sa predsjednikom Republike Srpske.

Kalabuhov je izrazio nadu da će u narednom periodu imati priliku da sarađuje sa predstavnicima Vlade Republike Srpske, Srpske pravoslavne crkve i drugih vjerskih zajednica, konstitutivnih naroda, ali i predstavnicima u oblastima kulture i umjetnosti, koje su teško pogođene pandemijom.

(Srna, Mondo)

Tagovi