Politika

Stanivuković traži sastanak s Dodikom: ''Grad je od danas u finansijskoj blokadi''

Autor Željko Svitlica

Banjaluka je u potpunoj blokadi i pravi efekti će se vidjeti narednih dana rekao je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković na današnjoj pres konferenciji i predložio da se sastane i pregovara sa predsjednikom SNSD, Miloradom Dodikom.

Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Naveo je da je danas težak dan za Banjaluku, te da je odlukom 17 odbornika, bez ikakavog obrazloženja, grad ostao bez budžeta u jednoj ovakvoj situaciji.

"Kada sam dobio priliku da vodim ovaj grad, očekivao sam blokade i opstrukcije, ali ovo nisam očekivao", naglasio je on.

Stanivuković je rekao da je cijeli dan proveo "u razgovorima kako će Banjaluka funkcionisati bez budžeta."

"Banjaluka svojim radnicima ne može isplatiti plate za april i za oko 700 radnika za mart, a u pitanju su između ostalog radnici Centra za predškolsko vaspitanje. Od sutra Čistoća ne može da odvozi smeće ili (grad Banjaluka) ne može isplatiti bilo kakva socijalna davanja," rekao je Stanivuković.

Gradonačelnik je upozorio da uz transakcije, ne mogu da se provode ni javne nabavke, ni održavanje javnih puteva, javne rasvjete, puteva, semafora, zelenih površina i drugo.

"Sporan je i taksi prevoz lica sa invaliditetom za šta je potrebno pet-šest hiljada, ali potražićemo rješenje za to pitanje u čijem ću finansiranju i lično učestvovati", rekao je Stanivuković.

Veliki problem predstavlja, kako je kazao, i to što nijedno socijalno davanje ne može biti isplaćeno, a nažalost ne smiju se obavljati ni transkacije kada je riječ o javnoj kuhinji. Zaustavljena su i gradilišta, poput budućeg vrtića u Vrbanji i nove dvorane na Laušu.

Ponovio je da je juče u cjelosti prihvatio devet amandmana skupštinske većine, a da su oni odustali i od svojih amandmana.

"Stojimo iza budžeta koji smo predložili i koji ima rashode na istorijskom minimumu i najveće investicije u posljednjih nekoliko godina u iznosu od 31 milion sa potencijalom rasta na 35 miliona KM", istakao je on.

Komentarišući poziv na dogovor koji mu je danas uputila skupštinska većina predvođena SNSD-om, Stanivuković je rekao da se "oni  jedino mogu dogovarati sa njegovom sekretaricom jer i ona za sve mora sa njim konsultovati."

"Jedina osoba sa kojom treba razgovarati je lider SNSD Milorad Dodik. Samo sa njim želim razgovarati jer je on očigledno prava adresa. Ja ne mogu gubiti vrijeme sa ljudima koji ne odlučuju o bilo čemu. Najvažnije je da do tog sastanka dođe što prije", naglasio je Stanivuković.

Pojašnjenje ''blokade''

Po Zakonu o bužetskom sistemu RS, u slučaju da budžet ne bude usvojen prije početka naredne fiskalne godine, skupština grada bi trebalo da donose odluku o privremenom finansiranju (predlaže je gradonačelnik), a najduže za period od 1. januara do 30. juna tekuće fiskalne godine.

Ukoliko grad ne donese odluku o privremenom finansiranju, a Banjaluka nije donijela, od početka godine na snagu je stupilo "privremeno finansiranje prvog kvartala tekuće godine, u visini jedne četvrtine budžeta usvojenog za prethodnu fiskalnu godinu." Prvi kvartal se završio juče, a budžet nije usvojen na sjednici Skupštine grada.

Predsjednik Skupštine, Mladen Ilić, pozivajući se na mišljenje Ministarstva finansija RS, tvrdio je da se privremeno finansiranje po automatizmu prenosi i u sljedeći kvartal, ali gradska administracija predvođena gradonačelnikom tvrdi da to mišljenje nema zakonsko uporište i da je Banjaluka od danas u pravnoj i finansijskoj blokadi.