Politika

Dodik najavio sastanak republičke vlasti sa rukovodstvom Banjaluke

Autor Željko Svitlica

Srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, najavio je da će u naredne dvije, tri sedmice biti upriličen sastanak kompletnog rukovodstva Republike Srpske sa nadležnima u Gradu Banjaluka.

Izvor: Mondo - Vedran Ševčuk

Sastanak bi trebalo da bude organizovan kako bi se riješilo pitanje pribavljanja dozvola i infrastrukture za gradnju koncertne dvorane u Banjaluci.

"Bez obzira što neki pokušavaju da sa ironijom pričaju o gradnji koncertne dvorane, smatram da to treba ovom gradu, koji je izrastao u lijep srednjoevropski grad i da treba da ima potrebne sadržaje. S druge strane, veoma je važno za manifestaciju naše državne snage i državnih vrijednosti da imamo takvu ustanovu", poručio je Dodik.

On je naglasio da je Vlada Srpske spremna da radi na ovom projektu, ali da su za to potrebne dozvole iz gradske administracije, riješena regulaciona i druga pitanja.

Osim toga, kaže Dodik, republičke institucije su spremne da sarađuju.

"Ima nekoliko kapitalnih objekata koje treba da završimo. To sigurno nije samo ono o čemu se u javnosti govori. Republika je spremna da radi tu daleko više i sam ovaj put dokazuje na koji način mi pristupamo problemima", napomenuo je Dodik.

Prema njegovim riječima, u samom gradu je potrebno rješavati probleme infrastrukture, ali i neke probleme institucija.

Podsjećamo, multifunkcionalna dvorana/kongresni centar u Banjaluci trebalo bi da se gradi kod Parka Mladen Stojanović, odnosno između Gradskog stadiona i Tržnog centra "Delta planet". Na međunarodnom konkursu u avgustu 2020. za objekat je izabrano idejno rješenje tima arhitekata iz Srbije.

Izvor: Screenshot -Gradska uprava Banjaluka

Dodik i vršilac dužnosti direktora "Puteva Republike Srpske" Davor Kostrešević posjetili su danas gradilište puta Saračica-Čokorska polja kod Banjaluke, čiju izgradnju i modernizaciju Vlada Srpske finansira sa 2,5 miliona KM.

Dodik je prilikom posjete gradilištu istakao da je evidentan napredak koji garantuje da će radovi biti završeni do kraja godine, te da će ova putna komunikacija imati i sve potrebne sadržaje.

"Ovdje će se riješiti pitanje kvalitetne telefonije i struje. Neki špekulanti stalno iznose sumnje u ove radove, ali svako racionalan vidi da se ovo gradi i da neće stati", rekao je Dodik novinarima.

Dodik je naglasio da ovaj put nije u nadležnosti Republike, nego Grada Banjaluka, ali da je Vlada Srpske prihvatila da radove finansira u cjelini od 2,5 miliona KM, te da će za dodatne radove biti obezbjeđeno dodatnih do milion KM.

"Danas ovdje imamo dokaz o tome da Republika Srpska, kad jednom donese odluku, tu odluku i realizuje. Mi u Banjaluci želimo da se posvetimo važnim stvarima i za to je potreban ambijent, potrebna je efikasna gradska administracija koja će rješavati procedure, a ne stvarati probleme izjavama koje ne stoje", istakao je Dodik.

On je naveo da je ponosan na izgradnju puta Saračica-Čokorska Polja, jer sigurno poboljšava kvalitet života, što niko ne može da ospori.

Sa Dodikom i Kostreševićem, put u izgradnji obišli su i predsjednik Skupštine Grada Mladen Ilić i direktor "Elektrokrajine" Dragan Čavić.