Politika

Opozicija najavila protest ispred RTRS-a ako se BN-u ne uključi digitalni sistem

Autor Dušan Volaš

Ukoliko u roku od 15 dana RTRS ne uključi BN TV u digitalnih sistem MUKS-A, kao što su to učinili i sa ATV-om, organizovaćemo protest pred zgradom RTRS, poručili su danas predstavnici klubova poslanika SDS, PDP, DNS i poslaničke grupe SPS.

Izvor: RTRS

Oni su u saopštenju naveli da su zajednički pismeni zahtjev o ovome uputili direktoru Regulatorne agencije za komunikacije BiH, članovima Vijeća ove agencije i direktoru Radio-televizije Republike Srpske.

Oni su takođe zatražili da u roku od 30 dana u digitalni MUKS-A na lokacijama Banjaluka, Mostar i Sarajevo budu uključene sve TV stanice koje u narednim danima ostaju bez analognog signala.

"Suština našeg obraćanja je da se BN TV omogući uključenje na isti sistem kako bi praćenje njihovog programa bilo dostupno svim građanima RS. Tehnički kapacitet za to postoji i naš zahtjev je opravdan jer to traže i građani Republike Srpske koji su ostali bez signala BN, ali i drugih televizija", poručio je Miladin Stanić, šef Kluba poslanika SDS u NSRS.

On je dodao da nakon protesta održanih drugog oktobra režim stoji mnogo labavije.

"Oni su sada na klimavim nogama. Pored toga što kradu, na svjetlost dana su isplivale ružne neprimjerene stvari rukovodilaca SNSD", rekao je Stanić.

Narodni poslanik Nebojša Vukanović je rekao da je obaveza da sve televizije dobiju signal i da neće odustati od pokušaja vraćanja signala BN TV i bilo koje druge televizije.

"Ne radi se ni o kakvoj borbi za nečiji interes već se radi o borbi protiv diskriminacije. Dobili su opremu na korištenje od Savjeta ministara i nisu je oni kupili. Zato je njihova obaveza da daju svim komercijalnim televizijama, koje su je ranije koristile i koje ispunjavaju uslove da uz naknadu koriste MUKS-A i emituju digitalni signal", rekao je Vukanović.

Šef Kluba DNS u NSRS Duško Ivić je rekao da će DNS istrajati u zahtjevima protiv medijskog mraka i kontrole medija od strane vlasti u Srpskoj.

Nadležne je pozvao da podnesu ostavke i poručio da poslije afera i hapšenja ova Vlada više nema legitimitet.

"Vrijeme je da podnese ostavku, ne samo Vlada već i ministar zdravlja. Ovih dana vidimo neke spinovane informacije u vezi nabavke kiseonika, samo zato što su kiseonik nabavljale firme koje nisu imale papire za to", poručio je Ivić.