26 godina Dejtona

ISPRAVKA: BiH nije nastala u Dejtonu, nije državna zajednica i nije nastala spajanjem dva entiteta

Autor Dušan Volaš

Na portalu Mondo.ba objavljena je vijest sa netačnom tvrdnjom da je "Dejtonskim sporazumom stvorena državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH"

Izvor: Borislav Zdrinja/Srna

Na portalu mondo.ba 21.11.2021. objavljen je članak pod naslovom "Cvijanović: Srpska se bori za očuvanje ustavnih nadležnosti", u kojem je pogrešno navedeno da je sporazumom u Dejtonu "stvorena državna zajednica BiH, sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa".

Aneks 4 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, poznatog kao Dejtonski sporazum, sadrži Ustav Bosne i Hercegovine, u kojem je već u prvom stavu demantovana tvrdnja da je BiH "nastala u Dejtonu", kao i da je ona "državna zajednica". U Ustavu se jasno navodi da Republika BiH "nastavlja svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu kao država".

Takođe, u prvom članu Ustava BiH jasno se navodi da se Ustavom njena unutrašnja organizacija modifikuje – to jest, mijenja ili prilagođava – unutar već postojećih, međunarodno priznatih granica. I to pokazuje da ona nije u Dejtonu "sastavljena" od dva entiteta, u smislu da je nastala njihovim spajanjem, već se od njih "sastoji", kako je navedeno u članu 3.