Politika

Reakcija Pere Simića na tekst "Sarajevski ratni teatar u Republici Šumskoj: Doviđenja do sljedećeg tvita"

Autor Željko Svitlica

Savjetnik predsjednika Republike Srpske, Pero Simić, dostavio je redakciji Monda reakciju na dio teksta koji je na našem sajtu objavljen juče.

Izvor: Shutterstock

U kolumni pod nazivom "Sarajevski ratni teatar u Republici Šumskoj: Doviđenja do sljedećeg tvita", autor Željko Svitlica piše da je Pero Simić nekad "optuživao kulturne veličine iz Beogradu da u Republiku Srpsku dolaze da prazne rakijsku burad".

U reagovanju (tražeći demanti) Simić tvrdi da je u pitanju gnusna, beskrupulozna laž i da on tako nešto nikad nije rekao. Još je dodao da je on jedan od onih "koji je brojna poznata imena kulturnih radnika iz Srbije a među njima i srpskog glumišta upravo i doveo u Republiku Srpsku, a mnogu od njih su i mu i prijatelji".

"Spomenuću samo jednog, koji je nedavno boravio u Banjaluci, Milana Neškovića, vodećeg pozorišnog reditelja iz Srbije i univerzitetskog profesora, inače mog dobrog prijatelja. Od svega što ste napisali u vezi sa mojim imenom tačno je jedino da sam savjetnik predsjednika Dodika i prijatelj Emira Kusturice i veoma sam ponosan na te činjenice", napisao je Pero Simić, nekadašnji novinar i kolumnista, otpuživši autora da je "instruisan da plasira laž" i zatraživši demanti, "u skladu sa Zakonom o informisanju".

Autor teksta Simiću je elektronskom poštom dostavio izvorni citat iz kolumne koju je Pero Simić objavio u "Nezavisnim novinama" 15. aprila 2004. godine (LINK), a u kojoj je napisao:

"Republiku Srpsku je pljačkala vlast i njihovi prijatelji svih profila. Književnici, slikari, umjetnici, Kapor, Crnčević, Kalajić i ini senatori redovno su nam uništavali stočni fond i praznili rakijsku burad. Za to su imali visoku apanažu, a mi zauzvrat mamurne riječi podrške, iz njihovih bogatih vila."(kraj citata).

Autor je objasnio da je Simićevu izjavu parafrazirao u dijelu teksta u kojem se opisuje povremeni odnos većih regionalnih kulturnih centara i pojedinih stvaralaca i umjetnika, prema Banjaluci, odnosno Republici Srpskoj.

Uslijedio je novi Simićev odgovor koji prenosimo u cjelosti:

"Nije važno šta ste mislili, važno je šta ste objavili u tekstu. Pozivate se na moju izjavu iz 2004. godine, a danas je 2023. Pri tom, kontekst moje izjave iz 2004. godine apsolutno nema veze sa kontekstom u kojem je citirate danas ničim izazvani. I dalje insistiram na demantiju jer citirana izjava je aposlutno izvučena iz konteksta i vremena", napisao je Simić.

DODATAK: Objava demantija prema Kodeksu za štampane i onlajn medije BiH

Kodeks Savjeta za štampu i onlajn medije BiH propisuje da štampani i onlajn mediji imaju obavezu da objave demanti ako su ispunjeni sljedeći uslovi: ako su u objavljenom sadržaju informacije neistinite,nepotpune ili netačno prenesene; ako je urednik procijenio da demanti doprinosi tačnosti i nepristrasnosti izvještavanja; ako demanti ukazuje na činjeničnu neosnovanost sadržaja.

Novinari i urednici nisu obavezni da objave demanti ako on činjenično ne opovrgava navode iz teksta na koji se demanti odnosi.

Instrukcije za ulaganje prigovora na pisanje štampanih i onlajn medija u BiH mogu se pronaći OVDJE.

(MONDO)