Politika

CIK produžila rok za biračke odbore: Konkurs otvoren do 28. juna

Autor Željko Svitlica

Centralna izborna komisija (CIK) BiH saopštila je da je do petka, 28. juna, produžen rok za prijavu na javni konkurs za imenovanje predsjednika/zamjenika predsjednika biračkog odbora u osnovnim izbornim jedinicama u BiH.

Izvor: CIK BiH

Prijave sa dokazima o ispunjavanju uslova kandidati dostavljaju CIK-u elektronski, posredstvom portala "e-Izbori" i aplikacije "Prijava za rad u biračkim odborima /predsjednici/zamjenici/ koji se nalaze na interent stranici CIK-a BiH /izbori.ba/.

S obzirom da u Bosni i Hercegovini ima oko 6.000 biračkih mjesta, ovim konkursom traži se praktično 12.000 ljudi. Imenovanje i izbor ovih ljudi ranije je bio u nadležnosti lokalnih izbornih komisija, međutim nakon nametnutih izmjena Izbornog zakona ta nadležnost data je Centralnoj izbornoj komisiji.

Kako se navodi u saopštenju CIK-a, kandidat za predsjednika i zamjenika ne smije biti član političke partije niti obavljati dužnost u organima političke stranke, udruženja ili fonadacije organizaciono ili finansijski povezanim s političkom strankom, niti smije biti uključen u bilo kakve aktivnosti političke stranke i mora biti u mogućnosti da obavlja svoje dužnosti na politički nepristrasan način.

(MONDO)