Politika

Kresojević o odluci suda o platama u Gradskoj upravi: Poslodavcu se ne može uskratiti da zaposlenima omogući veća prava

Autor Dušan Volaš

Gradski menadžer Bojan Kresojević komentarisao je odluku Okružnog suda u Banaluci nakon što je poništeno rješenje budžetskog inspektora kojim je naloženo smanjenje plata zaposlenim u Gradskoj upravi.

Izvor: Slaven Petković, mondo.ba

Kresojević je istakao da je navedena presuda dokaz da se niti jednom poslodavcu ne može uskratiti mogućnost da zaposlenima omogući veća prava.

"Smisao svih zakona koji regulišu radnu oblast i radne odnose je da zaštiti minimum prava koja imaju zaposleni. To su bili jasni argumenti koje smo prezentovali i prilikom kontrole budžetske inspekcije u septembru prošle godine, ali predsjednik Skupštine Grada je tada govorio drugačije odnosno na sceni je bio pokušaj destabilizacije rada vođen političkim motivima", kazao je gradski menadžer.

Dodao je da je za vrijeme ranijih adminstracija odnosno u posljednjih deset godina oko 550 zaposlenih imalo "sporno" uvećanje plate po osovu složenosti posla.

Sada je, kako je istakao – ispravnost iznesenih argumenata, potvrdio i Okružni sud svojom presudom od 7. juna 2024. godine.

"To znači da je rješenje budžetskog inspektora kojim je naloženo smanjenje plata zaposlenim po osnovu složenosti posla, Sud osporio i stavio van snage", rekao je on.

Ministarstvo finansija je prošle godine izvršilo inspekcuju budžetske potrošnje u banjalučkoj gradskoj upravi i tom prilikom utvrdilo nepravilnosti.

"Budžetska inspekcija Ministarstva finansija je na osnovu činjenica navedenih u Zapisniku, u skladu sa članom 61. stav 4. Zakona o budžetskom sistemu Republike Srpske, donijela Rješenje o otklanjanju utvrđenih nepravilnosti", rečeno je tada.

Tužilaštvo je inspekcijsku kontrolu zatražilo nakon krivične prijave koju je predsjednik Skupštine Grada Banjaluka Ljubo Ninković podnio protiv gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića u kojoj ga osptužuje za zloupotrebu položaja i "nezakonito velike isplate plata svojim saradnicima".

Iz Gradske uprave su saopštili da je Grad Banjaluka u septembru prošle godine podnio tužbu protiv tada donesenog rješenja Ministarstva finansija Republike Srpske tačnije akta budžetske inspekcije Ministarstva finansija kojim je Gradu Banjaluka naloženo da "radi otklanjanja nepravilnosti utvrđenih u postupku kontrole izvršenja Budžeta Grada Banjaluka – plate zaposlenih za period 01. januara 2021. godine do 30. juna 2023. godine preduzme mjeru kojom će obračun i isplatu plata zaposlenih u Gradskoj upravi sa uvećanjem plate za obavljanje visokosloženih, najsloženijih ili izuzetno značajnih poslova uskladiti sa tačkom 2. Odluke o utvrđivanju uvećanja plate, visine primanja po osnovu rada i visine pomoći radniku (Službeni glasnik Republike Srpske, br. 53/16, 12/22, 39/22)“.

"Sada donesenom presudom Okružni sud je uvažio tužbu Grada Banjaluka i poništio osporeni akt Ministarstva finansija", navode.

(Mondo)

Tagovi