Politika

Obilježavanje stradanja Srba u Podrinju: "32 godine - zločin bez kazne"

Autor Željko Svitlica

Premijer Srbije Miloš Vučević poručio je da je poštovanje međunarodnog prava osnov napretka čitavog Balkana, ali da će srpski narod pamtiti svoje žrtve i neće se libiti da njihove ubice nazove pravim imenom.

Miloš Vučević u Bratuncu
Izvor: Borislav Zdrinja

U Bratuncu su danas obilježene 32 godine od stradanja Srba u srednjem Podrinju i Birču, uz poruku da srpske žrtve nikada neće biti zaboravljene i da rane ne zacjeljuju zbog činjenice da za njih nema pravde.

U prisustvu zvaničnika Republike Srpske i Srbije, te brojnih građana, parastos za 3.267 srpskih žrtava služio je NJegova svetost patrijarh srpski Porfirije.

Patrijarh je poručio da su srpske žrtve iz srednjeg Podrinjea i Birča istinski mučenici i da za bol srpskih majki, za razliku od drugih, nije potrebna nikakva potvrda niti glasanje, prenosi Srna.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik istakao je da se ovim obilježavanjem ne dozvoljava da se srpske žrtve zaborave, jer drugi žele da nestane sjećanje na njih.

Obilježavanju je prisustvovao i premijer Srbije Miloš Vučević, koji je istakao da će srpski narod pamtiti svoje žrtve i neće se libiti da njihove ubice nazove pravim imenom.

Osim crkvenih velikodostojnika, predsjednika Srpske i premijera Srbije, obilježavanju će, između ostalih, prisustvovali predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, premijer Radovan Višković, ministri u vladama Srpske i Srbije.

Prisutni su bili i predstavnici Srpske u zajedničkim organina, ruski asmbasador u BiH Igor Kalabuhov i predstavnici Ambasade Srbije u BiH, predstavnici udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, veliki broj građana Podrinja, ali i iz Srbije, koji su organizovano doputovali u Bratunac.

Naziv ovogodišnjeg programa obilježavanja sjećanja na stradale Srbe u srednjem Podrinju i Birču je "32 godine - zločin bez kazne".

Pomen je služen svim srpskim žrtvama iz srednjeg Podrinja i Birča u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, a organizovan je povodom 32 godine od velikog stradanja Srba na Petrovdan 1992. godine u selima oko Srebrenice i Bratunca, kada je ubijeno 69 i zarobljeno 22 vojnika i civila, od kojih niko nije preživio, a desetoro se još vode kao nestali.

Muslimanske jedinice iz Srebrenice su tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata najčešće napadale srpska sela na najveće pravoslavne praznike, a na Petrovdan 1992. godine napale su sela Zalazje, Biljaču, Sase i Zagone ubijajući sve što su stigli, pljačakajući i paleći srpsku imovinu.

(MONDO)