Politika

Najavio podršku vrijednu milion maraka: Dodik u posjeti Narodnom pozorištu RS (FOTO)

Autor Dragana Božić

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je danas u Banjaluci da će naredne godine iz sredstava Kabineta predsjednika milion KM biti izdvojen za podršku Narodnom pozorištu Republike Srpske.

Izvor: Srna/Borislav Zdrinja

Nakon razgovora sa rukovodstvom Narodnog pozorišta i obilaska scena u kojima je u toku rekonstrukcija, Dodik je naglasio da će ova institucija kulture imati podršku republičkih institucija kako bi mogli da nastave sa investicijama.

"Čestitam Narodnom pozorištu na uspjesima na međunarodnoj sceni i svemu što čine ovdje. Navikli smo da ovdje imamo najbolje moguće predstave, ali ono što čini ovaj tim u inostranstvu svakako je najbolja prezentacija, ne samo ove ustanove, nego čitave Republike Srpske", rekao je Dodik novinarima.

Dodik je naglasio da je u Narodnom pozorištu urađeno mnogo zahvaljujući agilnom rukovodstvu i angažovanju svih mogućih resursa pomoći za samu instituciju.

"Danas ovdje vidimo jednu funkcionalnu priču, bez obzira što je ova zgrada napravljena prije gotovo 100 godina. Velika stvar je da se nakon 50 godina mijenja scena, odnosno daske, stavlja se najbolji kvalitet domaćeg drveta. Ovdje je još mnogo posla i mi ćemo biti podrška tim naporima", istakao je Dodik.

Dodik je napomenuo da je zagovornik da se gradi sasvim nova funkcionalna zgrada za institucije kulture.

"Narodno pozorište privlači velikane ove umjetnosti širom svijeta, a da bi mogli da sve primimo moraćemo da u idućoj godini otpočnemo izgradnju velikog centra, u okviru kojeg će biti poseban prostor za pozorište, velika koncertna dvorana i operska dvorana. Ovaj grad i Republika to zaslužuju", rekao je Dodik.

Direktor Narodnog pozorišta Dijana Grbić istakla je da je ovo najstarija i najvažnija kulturna institucija Republike Srpske, u kojoj je u toku rekonstrukcija pozorišnih scena.

Izvor: Srna/Borislav Zdrinja

"Drago mi je da nakon 50 godina, u 95. sezonu ulazimo na novim daskama. Nadam se da će ova sezona biti još uspješnija, da ćemo se ponovo okrenuti regionu, da ćemo i dalje gostovati i promovisati naš rad", rekla je Grbićeva nakon sastanka sa predsjednikom Republike Srpske.

Ona je navela da je tokom sastanka ukazala na probleme u samoj kući, ali i na sve ono što je Narodno pozorište u tehničkom smislu uspjelo da uradi oslanjajući se i na pomoć Vlade, ali i sponzora i prijatelja pozorišta. 

"Zgrada je izgrađena tridesetih godina i tada se nije gradio sistem hidroizolacije i mi već duže vremena imamo problema sa otpadnim vodama koje odlaze od drugih institucija, a koje se nalaze u ovom šetalištu pored pozorišta. Cijevi su postavljene davno, zemlja se slijegala i ono što smo mi uvidjeli u proteklom periodu je da objekat mora biti hidroizolovan, odnosno zaštićen spolja da ne bismo došli u situaciju da se temelji nakupe vodom i krenu pucati po osnovama. Većina sredstava će ići na taj dio, a ostatak na tehnički dio", rekla je Grbićeva.

(Srna/Mondo)