Politika

Trivićeva o dopisu Eko toplane: Traže subvencije i poskupljenje grijanja, potrebno izvršiti reviziju poslovanja

Autor Nikolina Damjanić

Predsjednica Narodnog fronta Jelena Trivić i kandidatkinja za gradonačelnicu Banjaluke danas je pokazala dopis koji su iz preduzeća Eko toplane uputili Gradu, a u kojem traže subvencije i povećanje cijena. Ako se ti zahtjevi ne ispoštuju, u Banjaluci neće biti grijanja.

Izvor: Narodni front

Trivićeva je podsjetila da se niko od nadležnih iz Gradske uprave, uključujući gradonačelnika Draška Stanivukovića i njegove saradnike, nije oglasio o ovom pitanju.

„Ovaj dopis stigao je na adrese i gradonačelnika i skupštine grada 31.05. ove godine, pa je pravo pitanje zašto i Stanivuković i Ninković o ovom ucjenjivačkom dopisu nisu obavijestili javnost. Razlozi su vrlo jednostavni – ovo preduzeće, koje je još jedan monstrum u smislu gutanja narodnih para, kao što je to bila i stara Toplana, osnovano je u madndatu bivšeg SNSD-ovog gradonačelnika, a kojeg je aktuelna gradska administracija predvođena Stanivukovićevim PDP-om jednako „njegovala“ kao i SNSD. Njegovanje se odnosi na činjenicu da predstavnik grada u Upravnom odboru, Dragana Kljajić, kao niti bilo ko iz okruženja Stanivukovića, npr. Bojan Kresojević, koji je gradski menadžer, nisu ušli u ovo preduzeće i izvršili reviziju poslovanja, niti bilo kakvu studiju grijanja, a uredno su im na svaku ucjenu za subvencijom ili poskupljenje grijanja izlazili u susret. I sve ovo činili su bez da se izvještaj o poslovnju našao pred odbornicima“, navela je Trivićeva.

Ona dodaje da su Eko toplane još jedan u nizu primjera simbize PDP-a i SNSD-a o kojem se ćuti, a štetu trpe građani u vidu neefikasnog i skupog grijanja.

„Naš prijedlog je da nijedan fening iz gradske kase, niti poskupljenje ne smije biti tema dok se ne izvrši revizija poslovanja Eko toplana i utvrdi stvarna opravdanost njihovih zahtjeva. Davanje novca na „lijepe oči“, a pogotovo poskupljenje neće više biti standardna praksa“, istakla je Trivićeva.

Dijana Ješić, odbornica Narodnog fronta u Skupštini Grada rekla je da su Eko toplane osnovane s ciljem da budu samoodrživo preduzeće, a postale su još jedno preduzeće koje je na teretu građana. Dodaje da Grad Banja Luka i njeni građani ne mogu da podnesu još jednog gutača narodnog novca.

Za ove zadnje četiri godine Grad je izdvojio 7 miliona KM subvencija za Eko toplane, a uz to grijanje je poskupilo. Za poskupljenje su zajedno glasali odbornici SNSD-a i PDP-a, a grijanje je i dalje loše i neefikasno. Poznato je da su cijevi stare i dotrajale, a gradonačelnik i skupštinska većina nisu mogli da se dogovore oko popravke i obnavljanja toplovodne mreže, a vrlo lako su se dogovarali oko regulacionih planova, zamjene zemljišta i teniskog terena koji danas ničemu ne služi“, rekla je Ješićeva.

Ona ističe da joj je oduvijek bilo čudno zašto grad ili država ulaze u javno-privatna partnerstva koji idu na štetu građana.

"Od tih partnerstava jedino privatnici imaju korist i profit", zaključuje Ješićeva.

(MONDO)