Politika

Ministarstvo prosvjete: Ustavni sud BiH donio odluku o pravilniku koji nije na snazi

Autor Željko Svitlica

U vrijeme podnošenja zahtjeva za ocjenu ustavnosti za pokretanje postupka za ocjenjivanje ustavnosti na snazi je bio Pravilnik o nastavnom planu i programu za osnovno vaspitanje i obrazovanje Republike Srpske, koji je u međuvremenu prestao da važi.

Izvor: Slaven Petković, mondo.ba

Iz Ministarstvu ističu da je u vrijeme podnošenja zahtjeva za ocjenu ustavnosti za pokretanje postupka za ocjenjivanje ustavnosti na snazi bio Pravilnik o nastavnom planu i programu za osnovno vaspitanje i obrazovanje Republike Srpske.

"Donošenjem navedenog pravilnika prestao je da važi Pravilnik o nastavnom planu i programu za osnovno vaspitanje i obrazovanje Republike Srpske na koji se pozivaju podnosioci zahtjeva, te shodno tome Sud je trebalo da donese odluku kojom se obustavlja navedeni postupak", pojašnjavaju u ovom ministarstvu.

Dodaju da je Ustavni sud BiH zanemarujući rok od 30 dana, ostavljen za izjašenje Ministarstvu prosvjete i kulture, jasno pokazao namjeru donošenja odluka koje nemaju nikakve veze sa pravom i čija je jedina namjera donošenje još jedne u nizu odluka na štetu Republike Srpske.

"Ustavni sud BiH je odlukom o privremenom obustavljanju dijela pravilnika Republike Srpske o udžbeniku za istoriju za deveti razred osnovne škole pokazao namjeru da nanese štetu Srpskoj, jer ovakvo postupanje nije u skladu sa pravnim normama", rečeno je još u Ministarstvu prosvjete i kulture.

Ustavni sud BiH danas je privremeno obustavio primjenu dijela Pravilnika o nastavnom planu i programu za osnovno vaspitanje i obrazovanje Republike Srpske i priloga za nastavni predmet Istorija za deveti razred osnovne škole koji se odnosi na temu o Republici Srpskoj i Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

(MONDO/SRNA)